Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Gevolgen voor de sector

Al in de aanloop naar de wet bestookte de sector het kabinet en de Kamer met rampzalige scenario’s over de gevolgen van de nieuwe wet. Ondersteund door het Landbouw Economisch Instituut en het Centraal Planbureau toonden de varkenshouders aan dat vooral kleine bedrijven het niet zouden redden. Meer dan de helft van de ongeveer 23.000 bedrijven zou het loodje leggen als de plannen van Van Aartsen doorgang zouden vinden.

Het nieuwe beleid van minister Brinkhorst zorgt eveneens voor een forse inkrimping van de veestapel. Naar verwachting 6.000 veehouderijen zullen ophouden te bestaan. Vooral oudere boeren bieden hun bedrijven nu te koop aan. Inmiddels heeft LTO Nederland zich ook grotendeels achter het beleid van Brinkhorst geschaard. In de intensieve veehouderij is na jaren van verzet eindelijk het besef doorgebroken dat een kleine, economisch goed renderende sector het enige toekomstperspectief is.

Veehouders mogen meer mest leveren
Veehouders mogen de komende drie jaar meer mest produceren dan tot nu toe was afgesproken. Ook krijgen ze meer mogelijkheden hun bedrijf te beëindigen en hun stallen om te ruilen voor bouwgrond.
(21 februari 2000)

De radicale varkensboer en zijn discipelen
Gewonnen rechtszaken, gestolen mestdocumenten en een symbolisch opgeknoopte minister. Het heeft de radicale varkenshoudersbond NVV niets geholpen. In het mestdebat staan Wien van den Brink c.s. buitenspel.
(21 februari 2000)

Conflict LTO en Brinkhorst over varkens
Landbouworganisatie LTO Nederland verschilt van mening met minister Brinkhorst (Landbouw) over een rechterlijke uitspraak over de varkenswet. Varkenshouders hoeven volgens de organisatie hoe dan ook geen tien procent van hun veestapel in te leveren aan de staat.
(25 januari 2000)

Brinkhorst hekelt 'valse profeten' in varkenshouderij
Minister Brinkhorst (Landbouw) praat niet meer met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Wien van den Brink heeft het te bont gemaakt.
(22 november 1999)

Oorlogsvrees op Erve Sloezeman
De Kamer besprak deze week het Mestplan van minister Brinkhorst. Veehouder Bosman zag het met lede ogen aan. "Ik zit echt in de houdgreep."
(9 oktober 1999)

Strijd om varkens nog niet gestreden
Lobbyisten, rekenmeesters, boeren en milieuclubs stonden de afgelopen weken in de rij voor de Tweede Kamer, dat vanmiddag het mestplan van minister Brinkhorst bespreekt.
(7 oktober 1999)

Brinkhorst zoekt steun bij pastoor
De plannen voor de veehouderij zijn hard aangekomen op het platteland. Minister Brinkhorst op stap om zijn goede bedoelingen uit te leggen. Kerk en staat aan tafel.
(16 september 1999)

'Als dit plan doorgaat, gaat het fout met Ysselsteyn'
Nieuwe maatregelen tegen mest zullen diep ingrijpen in de Nederlandse veehouderij. In het Limburgse Ysselsteyn heerst verwarring bij 'murw geslagen' varkenshouders.
(11 september 1999)

Kerstpakketten vervangen varkens
Bij het bedrijf van varkensboer Mari Melis in Venhorst werd in februari het eerste geval van varkenspest geconstateerd. Acht maanden later staan zijn stallen nog leeg en heeft hij een schuld van drie ton.
(21 november 1997)

NRC Webpagina's
21 april 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad