Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Rechtszaken tegen de wet

De dag dat de wet in werking trad, 1 september 1998, werden er twee rechtszaken tegen de Wet Herstructurering Varkenshouderij aangespannen. LTO-Nederland spande een rechtszaak aan, waarin het systeem van het afnemen van varkensrechten zonder daarvoor een schadevergoeding te betalen aan de kaak werd gesteld. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de vakbond van varkensvoorman Wien van den Brink, spande een kort geding aan om de hele wet van tafel te krijgen.

Vooral de rechtszaken van de NVV hebben de afgelopen tijd voor veel commotie gezorgd. De rechters die het kort geding en de daarop volgende hoger beroepen en appels behandelden leken de varkensboeren keer op keer in het gelijk te stellen. De grootste tegenslag moest het ministerie van landbouw op 23 februari 1999 incasseren. Toen stelde de Haagse rechter E. Dil-Stork enkele belangrijke hoofdstukken van de wet buiten werking. Doordoor kwam het hele systeem van varkensrechten, waarop de inkrimping was gebaseerd, te vervallen.

Na de reeks glorieuze overwinningen van de NVV op de Staat, maakte het gerechtshof in Den Haag begin 2000 een einde aan de euforie in de sector. De eerder buiten werking gestelde delen van de wet werden deels hersteld. Brinkhorst mocht alsnog tien procent van de varkens uit de markt halen, zonder vergoeding. Voor Brinkhorst betekende deze uitspraak een extra stok achter de deur in de onderhandelingen met de sector, die hij uiteindelijk succesvol afrondde.

Inmiddels heeft ook de Europese Commissie een zaak aangespannen tegen het Nederlandse mestbeleid tot nu toe. De eerste termijn van de zogenoemde Nitraatrichtlijn (Europese milieumaatregel), die tot eind 1999 liep, is mede door het neit werken van de Varkenswet bij lange na niet gehaald. Nederland zal zich daarvoor moeten verantwoorden bij het Europese Hof van Justitie in Straatsburg.

Kritiek uit Brussel 'een ondersteuning'
Minister Brinkhorst (Landbouw) ziet de beslissing van de Europese Commissie om op grond van het slecht functionerende mestbeleid naar het Europese Hof van Justitie te stappen, als ,,een ondersteuning'' voor zijn nieuwe mestplan.
(2 maart 2000)

Overleg over mest met varkensboeren leidt niet tot resultaat
Het mestoverleg tussen minster Brinkhorst (Landbouw) en varkenshoudersvakbond NVV heeft gisteren niet tot concrete resultaten geleid. De bond gaat in cassatie tegen een uitspraak van de rechter dat de minister nog dit jaar de varkensstapel met tien procent mag inkrimpen.
(22 februari 2000)

Europese boete voor bestrijding varkenspest
(16 februari 2000)
Nederland krijgt waarschijnlijk een strafkorting van 220 miljoen gulden voor fouten die gemaakt zijn bij de bestrijding van de varkenspest in 1997. Dat staat in een brief die het ministerie van Landbouw deze week ontving van Eurocommissaris Byrne van consumentenzaken.

Arrest geeft staat gelijk over varkens
(21 januari 2000)
Een korting van 10 procent op de varkensstapel is niet onrechtmatig en mag gewoon doorgaan. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren vastgesteld.

Brussel daagt Nederland om mest voor hof
(20 januari 2000)
De Europese Commissie zal Nederland waarschijnlijk deze maand voor het Europese Hof van Justitie dagen omdat het mestbeleid niet voldoet aan de zogenoemde Nitraatrichtlijn. Nederland riskeert daarmee een boete die kan oplopen tot een half miljoen gulden per dag.

Nederland slikt alsnog kritiek EU varkenspest
(15 januari 2000)
Minister Brinkhorst (Landbouw) is akkoord met een Europese strafkorting wegens de varkenspest. Zijn voorganger Van Aartsen dacht daar anders over.

NRC Webpagina's
21 april 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad