U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

13 juli 1995
Dutchbatter Rutten maakt foto's van de val van Srebrenica. Hij zegt later dat er een Nederlandse militair op staat die helpt met het scheiden van mannen, vrouwen en kinderen.

26 juli 1995
Het ontwikkelen van het filmrolletje van Rutten mislukt in een laboratorium van Defensie.

Juli 1997
Het OM in Arnhem onderzoekt de gang van zaken rond de mislukte ontwikkeling van het fotorolletje van luitenant Rutten. Conclusie: menselijke fout, geen opzet.

Foto's van lijken Srebrenica zijn bij ontwikkelen mislukt
(29 juli 1995)
Mogelijk bewijsmateriaal voor Servische wandaden tegen moslims in Bosnie is verloren gegaan. Foto's die een Dutchbat-soldaat tijdens de val van Srebrenica gemaakt had van negen slachtoffers van wat vermoedelijk een standrechtelijke executie was, zijn mislukt door een fout bij het ontwikkelen van het rolletje.

Tweede fotorolletje Dutchbat onscherp
(3 augustus 1995)
Opnamen van gewelddadigheden in Potocari op een tweede fotorolletje van Dutchbat zijn onscherp. Dit heeft de persofficier van het openbaar ministerie in Arnhem, A. Besier, vandaag bekendgemaakt. Vrijdag liet een woordvoerder van het ministerie van defensie weten dat bij het ontwikkelen van het eerste filmrolletjes iets mis was gegaan. Op de film was niets te zien.

Raadselachtige fouten met foto's uit Srebrenica
Over wat er allemaal mis ging bij het ontwikkelen van fotorolletjes uit Srebrenica bestaan officiŽle lezingen. De betrokken voormalige Dutchbatters hechten hier geen geloof meer aan.

Nog eens Srebrenica
Het heeft een aantal kenmerken van een zomerhype, de verprutste filmrolletjes van Dutchbat uit Srebrenica. De herleefde commotie bewijst in elk geval dat de val van deze Bosnische enclave in 1995 en de rol van het Nederlandse VN-detachement ons nog steeds niet lekker zit. Ook al is de aangelegenheid eind 1995 - naar aanleiding van een uitvoerig rapport van de regering - formeel in politieke zin door de Tweede Kamer afgerond.

Kamer wenst onderzoek vernielde film
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een parlementair onderzoek naar wat er is gebeurd met twee fotorolletjes die een Nederlandse Dutchbat-militair op 13 juli 1995 maakte tijdens en na de val van Srebrenica.

De mislukte filmpjes uit Srebrenica
De meerderheid van de Tweede Kamer lijkt voorstander van een nieuw onderzoek naar mislukte foto's uit Srebrenica.

Kamervragen over foto's Srebrenica
Het CDA in de Tweede Kamer wil dat minister Voorhoeve (Defensie) via een uitgebreide schriftelijke beantwoording duidelijk maakt of er wellicht toch afdrukken bestaan van het filmrolletje dat een militair van Dutchbatt heeft volgeschoten tijdens de deportatie van de inwoners van de 'beschermde enclave' Srebrenica in 1995.

NRC Webpagina's
5 augustus 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad