U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Tweede fotorolletje Dutchbat onscherp

DEN HAAG, 3 AUG. Opnamen van gewelddadigheden in Potocari op een tweede fotorolletje van Dutchbat zijn onscherp. Dit heeft de persofficier van het openbaar ministerie in Arnhem, A. Besier, vandaag bekendgemaakt. Vrijdag liet een woordvoerder van het ministerie van defensie weten dat bij het ontwikkelen van het eerste filmrolletjes iets mis was gegaan. Op de film was niets te zien.

De Marechaussee nam het tweede rolletje met mogelijk bewijsmateriaal voor het geweld dat de Bosnische ServiŽrs bij de inval van het 'veilige gebied' Srebrenica zouden hebben gepleegd in beslag en liet het ontwikkelen bij het Gerechtelijk Laboratorium. Besier wilde niet ingaan op de oorzaak van de matige kwaliteit van de opnamen op het tweede filmrolletje.

Luitenant-generaal Couzy gaf elf dagen geleden in Zagreb aan dat dit fotomateriaal belangrijk bewijsmateriaal zou kunnen zijn voor het VN-tribunaal in Den Haag, waar oorlogsmisdaden in ex-JoegoslaviŽ worden berecht.

Een tweede onderzoek van het OM over het uitdelen van met jam besmeerde aanmaakblokjes door Nederlandse militairen aan kinderen in BosniŽ en het slaan van spelende kinderen met geweerkolven heeft niets opgeleverd. Uit verhoor van een getuige blijkt dat hij ťťn keer heeft gezien dat een militair aanmaakblokjes in gesloten verpakking aan kinderen heeft gegeven. Door vage aanduiding van de getuige is de identiteit van de militair niet vast te stellen. Een andere militair die tegenover het Algemeen Dagblad melding maakte van geweld met geweerkolven heeft die beschuldiging ingetrokken. Hij vond wel dat opdringerige kinderen soms hardhandig bij de VN-basis Simin Han werden verwijderd, aldus het OM.

Terug naar overzicht

NRC Webpagina's
3 augustus 1995

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad