U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Foto's van lijken Srebrenica zijn bij ontwikkelen mislukt

ROTTERDAM, 29 JULI. Mogelijk bewijsmateriaal voor Servische wandaden tegen moslims in Bosnie is verloren gegaan. Foto's die een Dutchbat-soldaat tijdens de val van Srebrenica gemaakt had van negen slachtoffers van wat vermoedelijk een standrechtelijke executie was, zijn mislukt door een fout bij het ontwikkelen van het rolletje.

Dat zegt een woordvoerder van Defensie. De militaire politie onderzoekt wat er precies is misgegaan in de donkere kamer. De opnamen hadden gebruikt kunnen worden als materiaal voor het oorlogstribunaal in Den Haag. Het ontwikkelen van een tweede rolletje is wel goed verlopen. Defensie bestudeert de beelden.

Op een persconferentie in Zagreb vorige week zei landmachtgeneraal Couzy dat een Nederlandse blauwhelm foto's had genomen van lichamen van moslims met schotwonden in de rug. Twee andere militairen hadden foto's genomen van negen of tien neergeschoten moslims. Uit een vergelijking van de foto's had kunnen worden vastgesteld of het mogelijk om dezelfde lijken ging.

Vluchtelingen uit Srebrenica schilderden hoe de ServiŽrs wandaden begingen, waaronder verkrachtingen en moord. Teruggekeerde blauwhelmen zeiden dat zij nauwelijks bewijzen hadden gezien van Servische wandaden. De twee filmrolletjes waren het meest tastbare bewijs van deze vermeende oorlogsmisdaden.

Terug naar overzicht

NRC Webpagina's
29 juli 1995

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad