NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 MILLENNIUM-BUG
 OUDE VREES
 PROBLEEM EN OORZAAK
 CRUCIALE DATA
 SCHRIKKELJAAR
 ECONOMIE
 (SEMI-)OVERHEID
 BANKEN
 LUCHTVAART
 INTERVIEWS
 HANDLEIDING VOOR PC'S
 LABEL
 AANSPRAKELIJKHEID
 VERZEKERINGEN
 LINKS

Verzekeringen

Verzekeraars krijgen het iedere keer benauwder als de schattingen omtrent de millenniumschade weer met ettelijke miljoenen worden verhoogd. Want uiteindelijk moet iemand al die onkosten betalen. En daar zijn we toch met zijn allen voor verzekerd, nietwaar? Niet zonder meer, als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt.

De bond, tevens lid van het Millenniumplatform, laat weten dat verzekerden er niet direct vanuit mogen gaan dat schade door de millenniumwende aan de hand van de bestaande polissen is gedekt. Veel zal afhangen van de gehanteerde polisvoorwaarden en juridische interpretaties. Stelregel van het verbond luidt in ieder geval dat een ieder die onvoldoende doet om het millenniumprobleem het hoofd te bieden, niets uitbetaald krijgt.


Foto Bodemverontreiniging

Foto Watersnoodramp

Het millenium probleem brengt juridische vragen met zich mee van vergelijkbare omvang als bij bodemverontreiniging, het gebruik van asbest en watersnoodrampen. Wie is verantwoordelijk en wie gaat de schade betalen?
(Foto boven Robert Vos, Foto onder Peter Bram)

Bestaande bedrijfspolissen, onder meer de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) en beroeps-aansprakelijkheidsverzekeringen (BAV), bieden geen dekking zonder meer. Hetzelfde geldt voor polissen voor particulieren. De vraag of, en de mate waarin uitbetaald wordt, is voorlopig niet duidelijk. Mr. A.C. Blom, voorzitter van de millennium task force van het Verbond van Verzekeraars, deelde op een NVA-bijeenkomst mee dat harde uitspraken over dekking niet mogelijk zijn. G.R. Kloosterboer, eveneens van het verbond, verwacht pas in de zomer meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

De redenen tot bezorgdheid zijn logisch. Schattingen over de mogelijke schade lopen tot dertig miljard gulden in Nederland. Uit angst voor faillisementen heeft de Verzekeringskamer voorgesteld een millenniumnoodfonds in het leven te roepen. Met geldelijke bijdragen van overheid, bedrijfsleven en verzekeraars zelf, moet de continuïteit van de verzekeringsbranche ook na 2000 zijn gewaarborgd.

Het noodfonds is slechts een van de mogelijkheden die het Verbond van Verzekeraars in zijn beleidsplan heeft opgenomen. Een eerste vereiste om de millenniumproblematiek het hoofd te bieden is de bewustwording van het probleem. Achterover leunen met een schijnbaar veilige polis in de hand is voor zowel verzekeraar als verzekerde geen oplossing. Actieve aanpak van het millenniumprobleem moet beiden in een betere positie brengen; de verzekerde geen schade, de verzekeraar geen claim.

In veel nieuwe verzekeringen zitten inmiddels millenniumclausules. Het sluit de verzekeraar van eventuele millenniumschade uit. Verzekeraars overwegen ook deze uitsluitingen met terugwerkende kracht toe te passen op nog lopende polissen. Er is echter nog geen consensus over de wenselijkheid en juridische houdbaarheid van deze clausulering.

Een aparte millennium-verzekering ligt wel in het verschiet. Verzekeringsmakelaar AON Hudig komt met een verzekering die gemaakte kosten ten gevolge van het millenniumprobleem vergoedt. Een belangrijke voorwaarde is dat bedrijven reeds maatregelen hebben genomen.

NRC Webpagina's
28 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998