NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 MILLENNIUM-BUG
 OUDE VREES
 PROBLEEM EN OORZAAK
 CRUCIALE DATA
 SCHRIKKELJAAR
 ECONOMIE
 (SEMI-)OVERHEID
 BANKEN
 LUCHTVAART
 INTERVIEWS
 HANDLEIDING VOOR PC'S
 LABEL
 AANSPRAKELIJKHEID
 VERZEKERINGEN
 LINKS

| Geluk gebracht (Teus van Drunen) | Redelijk gerust (Theo Schmitz) | Niet bang voor Ramp (Janneke Rovers) |

Teus van DrunenGeluk gebracht

Naam: Teus van Drunen
Leeftijd: 58 jaar
Functie: Programmeur via een uitzendbureau

,,Tot mijn vijftigste was ik automatiseerder. Maar het ging slecht in de branche en ik verloor mijn baan. Precies in de tijd dat mijn WW ten einde liep, kreeg ik een advertentie van Randstad onder ogen: 'Programmeurs gezocht, voor omschakeling naar de euro en aanpassing van software voor de eeuwwisseling'. Dankzij het millenniumprobleem kreeg ik weer werk, het heeft me dus eigenlijk persoonlijk alleen maar geluk gebracht.

,,Het eerste bedrijf waar ik werd geplaatst om speciaal het millenniumprobleem aan te pakken, was een overheidsinstelling. Ik denk dat die de grootste prioriteit hebben en daarvan vooral de financiële instellingen. Dat zijn de zorgenkinderen, wat mij betreft. Maandelijks gaan daar miljarden guldens om, voor uitkeringen en betalingen van lonen bijvoorbeeld. Stel nu dat die geldstromen stokken na 2000. Dan hebben we zomaar een aanzienlijke economische teruggang. Dat is niet niets, we hebben het hier niet over een meelfabriek die een paar weken niet kan leveren, want daar vangt een ander het wel op.

,,Ik durf te beweren dat de laatste systemen die ik bouwde geen last zullen ondervinden van het jaar 2000. Vijftien jaar geleden voorzag ik het probleem namelijk al en het is me een raadsel waarom men zolang heeft gewacht met ingrijpen. Misschien moet je het zo zien: je hebt mensen die weten dat ze ziek zijn, maar die niet naar de dokter gaan omdat ze bang zijn voor wat ze te horen krijgen.

,,Er is nu personeel genoeg om het millenniumprobleem aan te pakken. Ik zie zelfs dat de vraag ernaar achterblijft. Er zijn dus nog veel bedrijven die gewoon niets doen en dat zijn niet de grote bedrijven, het is vooral de middenmoot. Maar niet alleen in eigen land moet nog veel gebeuren. Ik hoorde dat Frankrijk en Korea bijvoorbeeld nog nauwelijks iets hebben gedaan.

,,Bedrijven zouden wat schappelijker met elkaar moeten omgaan, met name de grote met de kleintjes. Het is toch onzin dat ieder voor zich het wiel moet uitvinden? De grote instellingen moeten hun verworven kennis naar buiten brengen. Zij weten welke pc wel goed is en welke niet. Van die kennis zouden ze andere moeten laten profiteren, al heeft de analyse geld gekost.

,,Er zullen rare dingen gaan gebeuren door het millenniumprobleem, daar ben ik van overtuigd. Wat er precies gaat gebeuren, dat kan niemand voorspellen, dat is het grootste probleem. De wereld van nu zit zo vol gecompliceerde techniek dat de kans dat we iets over het hoofd zien reëel is. Je kunt twee ogenschijnlijk gelijke apparaten naast elkaar zetten en denken: de ene is millenniumproof, dus dan is de andere het ook. En dan blijkt in die ene net een ander chipje te zitten. Ik weet dat er bedrijven zijn waar men nu nog bang is voor een lijk in de kast en dat het te laat is om het op te lossen.

,,En er speelt nog iets anders mee: door die enorme operatie sluipen er weer nieuwe fouten in software. Die zullen geen rampen veroorzaken, maar het is een vervelende bijkomstigheid.

,,Ik denk dat de consument niet in paniek moet raken, al zou ik zelf na 2000 even niet in een vliegtuig stappen, juist wegens die kans dat er iets over het hoofd is gezien.''

Theo SchmitzRedelijk gerust

Naam: Theo Schmitz
Leeftijd: 48 jaar
Functie: Directeur Algemeen Nederlands Verbond Reisondernemingen (ANVR)

,,Vorig jaar waren we in de reisbranche druk met aanpassingen voor de euro. Toen begon ook het millenniumprobleem bij ons door te dringen. Automatiseerders wezen ons op de problemen die zouden kunnen ontstaan als datumvelden niet snel vier posities zouden krijgen.

,,Ik heb het gevoel dat er steeds meer realisme komt wat het jaar 2000-probleem betreft, dat veel bedrijven wel heel goed bezig zijn. Luchthavens laten de klok al vooruit lopen om alle systemen te testen en zelfs de lampen op de startbanen worden gecheckt. Het gaat dus niet alleen meer om de software.

,,Kernpunt, hart van de hele problematiek in de reisbranche, zijn de wereldwijde en nationale reserveringssystemen. Dat is waarmee honderden automatiseerders nu bezig zijn. Bij dat systeem log je in Den Haag in en dan gaat het bij wijze van spreken via Denver naar Amstelveen. Het is zaak dat daar zo min mogelijk misgaat straks, want de hele keten - van communicatieapparatuur tot software - moet millenniumproof zijn.

,,Het probleem is dat de bedrijven die achterblijven meteen de zwakke schakel in de keten zijn. Dat is mijn grootste zorg. De verschillen zijn groot: een aantal grote partijen in de reisbranche is nu al bijna klaar en een ander deel loopt ver achter.

,,Uiteindelijk is elk bedrijf in de reiswereld zelf verantwoordelijk voor het tijdig veranderen van het datumveld van twee naar vier posities. Ik voel me zeer nauw betrokken, maar de ANVR is nu eenmaal niet aansprakelijk. Wij kunnen alleen maar zo goed mogelijk adviseren.

,,De consument zou er goed aan doen rondom het jaar 2000 met boekingsbevestiging en facturen naar het vliegveld te gaan, mocht er een vliegreis gepland zijn, voor het geval het reserverings- en informatiesysteem toch mankementen vertoont. Maar paniek is niet nodig; ook nu al kan er iets misgaan met een ticket en ook nu al is het verstandig de reisbescheiden te bewaren.

,,Mensen denken misschien dat derdewereldlanden en niet-Westerse landen achterlopen, dat zij de zwakke schakels vormen in het mondiale netwerk. Maar je staat verbaasd als je ziet hoe ver India bijvoorbeeld al is. Daar is het reserveringssysteem al bijna millenniumproof.

,,Ik ben door mijn werk meer gaan letten op apparatuur om mij heen. Laatst was ik aan het kijken voor een nieuwe auto en dan informeer ik toch even of er onderdelen in zitten die nog niet millenniumproof zijn. De consument moet daar alert in zijn. De 650 touroperators en reisagenten en de groep geassocieerde leden van de ANVR adviseren we alleen nog maar hard- en software te kopen die millenniumproof zijn. De consument moet hetzelfde doen.

,,In de loop van 1999 moet het grootste deel van de reisbranche aangepaste datumvelden hebben. De consument kan redelijk gerust zijn. Als er iets mis zou kúnnen gaan, bijvoorbeeld met vliegtuigen op 1 januari 2000, dan kiezen de luchtvaartmaatschappijen op eigen initiatief echt voor de veiligste oplossing. In het uiterste geval houden ze de toestellen dus aan de grond. Men zal geen risico nemen. Ik zelf zou met een gerust hart in een vliegtuig stappen op de eerste dag van 2000.''

Janneke RoversNiet bang voor ramp

Naam: Janneke Rovers
Leeftijd: 21 jaar
Toekomstige functie: gedetacheerd programmeur of testnavigator

,,Het is heel druk: ik zit in het derde jaar van mijn studie econometrie in Amsterdam en volg ook de cursus die mij moet voorbereiden op mijn tijdelijke taak als oplosser van het millenniumprobleem. Het begon met een advertentie in de krant waarin studenten werden opgeroepen een jaar de studie te staken en te komen werken voor Inzet & Instroom, een detacheringsbedrijf in Gouda.

,,Op het Internet vulde ik een inschrijfformulier in, twee dagen later hoorde ik dat ik was geselecteerd om een test te doen. Die test deed ik op een zaterdag. De dinsdag erna wist ik al dat ik was toegelaten. Het ging heel snel, maar ik had er goed over nagedacht. Je studie een jaar staken is niet niks, maar de ervaring een jaar met het millenniumprobleem bezig te zijn, kan ik goed gebruiken.

,,De reacties van studiegenoten en kennissen zijn verdeeld. De ene helft zegt: je kunt toch beter eerst afstuderen en dan aan het werk gaan, terwijl de andere helft het interessant en nuttig vindt. Ik ben niet zo bang dat ik in de IT blijf hangen en mijn studie niet afmaak. Iedere student die meedoet, krijgt namelijk maandelijks loon, maar bovendien drie bonussen. De laatste, van tienduizend gulden, krijg je pas als je je weer hebt ingeschreven voor je studie. Dat is een mooie drijfveer.

,,Natuurlijk speelt het geld mee, ik krijg in totaal 80.000 gulden, maar de werkervaring is het belangrijkste. Het liefst kom ik natuurlijk in een bedrijf te werken waar ik na mijn afstuderen ook terecht kan. Maar een scherp beeld heb ik nog niet voor ogen.

,,Ik ben voorbereid op mogelijke weerstand die in bedrijven kan ontstaan wanneer ik als meisje van 21 anderen moet vertellen wat ze moeten gaan doen. De reactie 'daar heb je weer zo'n wijsneus' zal ik heus nog wel krijgen. Ik zal me dan toch verweren door te wijzen op mijn opleiding, want die is goed. Ik zit nu op de cursusavonden trouwens als een van drie meisjes tussen 25 jongens.

,,Dit studiejaar maak ik nog af en dan ga ik per 1 augustus in een bedrijf aan het werk. Er is veel belangstelling voor ons, dus volgens mij zijn instellingen zich wel bewust van het millenniumprobleem. Er zullen te weinig mensen zijn om alle software om te zetten, vrees ik. Ik verwacht dus wel grote problemen rondom de eeuwwisseling, maar voor een grote ramp ben ik niet bang.

,,Ik let nu beter op of mijn eigen spullen millenniumproof zijn. Familie en kennissen vragen mij ook wel: doet onze magnetron het straks nog wel? Het probleem zit hem vooral in de oudere apparatuur, de software uit de jaren zeventig. De meeste moderne computers kun je probleemloos vooruit laten lopen tot na 2000.

,,Omdat we niet alles meer op tijd kunnen oplossen, is het belangrijk dat vooral instellingen in het financiële verkeer zo min mogelijk problemen krijgen. Ik zal straks medeverantwoordelijk zijn voor de gang van zaken in het bedrijf waar ik terecht kom. Van die verantwoordelijkheid ben ik me heel bewust. Als blijkt dat het daar toch mis gaat rond 2000, dan zal ik me dat waarschijnlijk heel erg aantrekken.''

Tekst Aranka Klomp
Foto Jorgen Krieler

NRC Webpagina's
28 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998