NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 MILLENNIUM-BUG
 OUDE VREES
 PROBLEEM EN OORZAAK
 CRUCIALE DATA
 SCHRIKKELJAAR
 ECONOMIE
 (SEMI-)OVERHEID
 BANKEN
 LUCHTVAART
 INTERVIEWS
 HANDLEIDING VOOR PC'S
 LABEL
 AANSPRAKELIJKHEID
 VERZEKERINGEN
 LINKS

(Semi-)overheid

Veel computersystemen bij de overheid zijn voor Nederland van vitaal belang. De activiteiten om deze systemen millenniumbestendig te maken, worden gecoördineerd door het Platform Millennium Overheid (PMO). Staatssecretaris Kohnstam van Binnenlandse Zaken is hiervoor verantwoordelijk. Morgen stuurt het kabinet een brief aan de Tweede Kamer waarin staat hoe ver de overheid is met de oplossing van het probleem.
Ook andere sectoren zijn van groot publiek belang, zoals de spoorwegen en de energievoorziening. Een overzicht:

Gemeenten en sociale diensten
De sociale diensten van de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Bijstandswet. Anderhalf miljoen mensen krijgen van de sociale dienst een uitkering. De sociale diensten van de 548 gemeenten hebben geen indentieke software. Elke gemeente moet dus zelf met de leveranciers van de programma's contact opnemen om millenniumproblemen aan te pakken. Om dit te coördineren, is het Kenniscentrum 2000 opgericht. Dit valt onder verantwoordelijkheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De sociale diensten dienen een groot belang. Immers: werkt het systeem bij een gemeente niet, dan kunnen duizenden of tienduizenden mensen zonder inkomen zitten. De overige systemen zijn minder vitaal. Een geboorteaangifte kan handmatig worden opgenomen, zeker in kleinere gemeenten. Niet alle gemeenten zijn begonnen met de aanpak van het 2000-probleem, zegt C. Stoop van de VNG. ,,Iedereen weet dat er een probleem is. Maar je moet nu de stap zetten om het aan te pakken. Sommige gemeenten hebben de neiging te zeggen: we wachten wel tot na de zomer.''

Sociale verzekeringen
Bij de werknemersverzekeringen (WAO, WW en ZW) en bij de volksverzekeringen (AOW, ANW en Kinderbijslag) gelden voor de uitkeringsgerechtigden dezelfde risico's als bij de bijstand: doet de computer het niet, dan is er ook geen inkomen.

Het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (LISV) coördineert de oplossing van de vijf uitvoeringsinstanties (UVI's) die de werknemersverzekeringen uitkeren. Het LISV stelt als eis dat alle vitale systemen op 1 januari 1999 klaar moeten zijn om getest te kunnen worden. Als een UVI hiermee niet tijdig klaar is, moet zij zo snel mogelijk een noodscenario maken om, wanneer er in 2000 iets mis gaat, toch geld te kunnen uitkeren. Alle UVI's moeten in elk geval half 1999 een noodscenario gereed hebben. Hierbij wordt ook gekeken naar instanties als de banken en de Belastingdienst.

Het GAK heeft de mogelijkheid geopperd De Nederlandsche Bank alle bankbiljetten die zij inneemt te laten bewaren. Deze zouden dan gebruikt kunnen worden om handmatig uitkeringen te betalen.

De volksverzekeringen worden uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Bij de SVB is de inventarisatie van problemen achter de rug en is het streven nog in 1998 alle systemen millenniumbestendig te maken.

Belastingdienst
Vooral de inning van btw en de douane kunnen lijden onder een computerstoring, omdat deze diensten veel vaker contact hebben met klanten dan bijvoorbeeld de afdeling Particulieren. Alle vitale systemen moeten een jaar voor 2000 gereed zijn om getest te worden. Als bedrijven of particulieren problemen krijgen, kan hun belastingbetaling vertraging oplopen. De Belastingdienst legt de verantwoordelijkheid vooralsnog bij de betaler, aldus het ministerie van Financiën.

Gas en elektriciteit
De Gasunie, de olieproducenten en de elektriciteitsproducenten en -distributeurs zijn sterk van elkaar afhankelijk: zonder gas of olie is er geen stroomproductie en zonder productie geen distributie. Ze hebben een eigen Nationaal Energieplatform opgericht om de millenniumprojecten te coördineren. Volgens onderzoeken is de energiesector voldoende gevorderd met het oplossen van het probleem.

Het Nederlandse stroomnet is gekoppeld aan het buitenland. Als daar de stroomvoorziening stokt, kunnen deze landen een beroep doen op de Nederlandse capaciteit - of omgekeerd. Maar als de capaciteit onvoldoende is, wordt er niet geleverd.

Gezondheidszorg
Volgens een onderzoek in Engeland zouden daar 600 tot 1.500 doden vallen indien tien procent van de medische apparatuur onverwacht uitvalt. Als er al problemen in ziekenhuizen zullen ontstaan, moeten deze niet onverwacht komen. Bij een recente inventarisatie in een middelgroot ziekenhuis in Apeldoorn bleken zo'n 3.200 systemen en apparaten zeker of mogelijk een millenniumprobleem te hebben.

De ziekenhuizen zijn sterk afhankelijk van de leveranciers die de interne software moeten aanpassen. Maar deze apparaten staan ook weer in netwerken met andere apparatuur, met weer eigen software. Dit moet allemaal in onderlinge samenhang worden aangepast en getest.

Na een eerste inventarisatie door het ministerie van VWS bij een ziekenhuis in Nieuwegein is een Millennium Platform Zorg ingesteld om ziekenhuis- en instellingsdirecties, huisartsen enzovoort bewust te maken van hun problemen. In een groot aantal instellingen zijn nu inventarisatieprojecten aan de gang. Deze moeten voor de zomer klaar zijn.

Politie
De 26 politiekorpsen verwachten weinig problemen bij de millenniumwisseling, zegt de woordvoerster van het Nederlands Politie Instituut. Een voordeel is dat de nieuwe structuur van de politie pas in 1994 gestalte kreeg, waardoor alle systemen van na die datum zijn en dus millenniumbestendig. De aanpassing van andere systemen wordt geregeld door een eigen projectbureau, dat ook kijkt naar systemen die aan de politie 'gekoppeld' zijn, zoals die van het openbaar ministerie en beveiligingsbedrijven.

De hoofdcommissarissen zullen volgend jaar bezien of er extra politie-inzet nodig is, mochten er tijdens de jaarwisseling grote problemen in de samenleving ontstaan.

Spoorwegen
De verschillende bedrijfsonderdelen van de NS werken aan de inventarisatie van de 2000-problemen op het spoor. Op 1 juli 1998 moet de eerste fase van planning en inventarisatie gereed zijn. De spoorwegen streven ernaar ruim voor 31 december 1998 de systemen te kunnen testen.

NRC Webpagina's
28 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998