NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 MILLENNIUM-BUG
 OUDE VREES
 PROBLEEM EN OORZAAK
 CRUCIALE DATA
 SCHRIKKELJAAR
 ECONOMIE
 (SEMI-)OVERHEID
 BANKEN
 LUCHTVAART
 INTERVIEWS
 HANDLEIDING VOOR PC'S
 LABEL
 AANSPRAKELIJKHEID
 VERZEKERINGEN
 LINKS

Banken

Zonder een geolied financieel systeem is de Westerse wereld de Westerse wereld niet meer. Als een bank niet 2000-bestendig is, kunnen klanten geen geld opnemen of storten, worden er geen of verkeerde rentebedragen berekend en komen er geen effectentransacties tot stand. Kortom: de hele economie valt stil als de banken niet werken.

Toezicht
De meeste centrale banken in de geïndustrialiseerde wereld, de toezichthouders van het bankwezen, hebben stenge eisen gesteld. In het algemeen geldt de regel dat alle eigen programmatuur voor het einde van 1998 herschreven moet zijn. Het gehele jaar 1999 is dan beschikbaar om de systemen te testen, opdat problemen die nog niet eerder aan het licht kwamen alsnog op tijd op te lossen zijn. Ook De Nederlandsche Bank heeft die eis gesteld.

Wanneer een bank niet op tijd klaar is, kunnen de centrale banken ingrijpende maatregelen nemen. In het uiterste geval kan een bank verboden worden nog langer actief te zijn. Het is niet waarschijnlijk dat het ooit zo ver zal komen. DNB voert geregeld enquêtes uit onder de banken om te zien hoe ver zij zijn. Als een bank de streefdatum van 1 januari 1999 niet dreigt te halen, volgt ,,een goed gesprek'', aldus een woordvoerder van DNB. De toezichthouder zal geen certificaten van '2000-bestendigheid' geven, althans niet in het openbaar. De banken moeten zelf bepalen in hoeverre externe problemen een gevaar opleveren.

Kosten
De banken geven elk honderden miljoenen guldens uit om het probleem op te lossen, zo blijkt uit de resultaten van een enquête onder de duizend grootste banken ter wereld die vorige maand verschenen in het Britse tijdschrift eBanker, een blad verbonden aan de Financial Times.

Uit de enquête bleek dat vier van de tien grootste banken in de wereld aan het eind van dit jaar nog niet klaar zijn om te gaan testen. De Franse bank Crédit Agricole Indosuez is van de top-tien het traagst en zal pas in juni 1999 de test uitvoeren.

Afhankelijk
Behalve van hun eigen computersystemen zijn de banken ook sterk afhankelijk van telecommunicatie; als de telefoonlijn dood is, zullen ook de geldautomaten buiten werking zijn. En dan zijn er nog de banken in Azië en de ontwikkelingslanden die veelal minder ver zijn met de oplossing van hun problemen. Nederlandse banken hebben ook directe of indirecte kredietrelaties met deze banken. Ook problemen met debiteuren in eigen land kunnen een gevaar zijn, als deze door hun 2000-problemen bijvoorbeeld geen rekeningen meer kunnen betalen.

NRC Webpagina's
28 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998