NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 MILLENNIUM-BUG
 OUDE VREES
 PROBLEEM EN OORZAAK
 CRUCIALE DATA
 SCHRIKKELJAAR
 ECONOMIE
 (SEMI-)OVERHEID
 BANKEN
 LUCHTVAART
 INTERVIEWS
 HANDLEIDING VOOR PC'S
 LABEL
 AANSPRAKELIJKHEID
 VERZEKERINGEN
 LINKS

Label

In navolging van Zweden is begin deze maand ook in Nederland een millenniumlabel verschenen. Dit label, straks veelal ook als sticker te zien, geeft aan dat een product millenniumbestendig is. Er is echter geen reden dit zonder meer aan te nemen. Het label is geen keurmerk van een onafhankelijke commissie maar een vorm van zelfcertificering.

Elke producent kan, na registratie bij het Millennium Platform, het label downloaden. Of het product daadwerkelijk de millenniumwende goed doorstaat, zal in eerste instantie afhangen van de bedoelingen van de producent.

Met het gebruik van het label geeft de leverancier aan dat zijn product voldoet aan zijn eigen millenniumdefinitie en zijn eigen voorwaarden. Dat zal veelal betekenen dat aan alle identieke millenniumlabels door verschillende producenten verschillende voorwaarden zijn verbonden. De leverancier dient wel aan te geven waar deze voorwaarden te lezen zijn. Het blijft echter de verantwoordelijkheid van de koper deze voorwaarden op de juiste waarde te schatten. De Consumentenbond betreurt het gebrek aan onafhankelijke controle en de vrije verkrijgbaarheid van het label. ,,Op deze manier heeft het label geen waarde voor de consument. Dan verkoop je eigenlijk gebakken lucht'', aldus Noortje van Zanten van de Consumentenbond.

Het Millennium Platform heeft het label vooral in het leven geroepen om het bewustzijn rondom het millenniumprobleem te vergroten. Ontwikkeld in samenwerking met de Federatie van Nederlandse ondernemeningen in de Informatica Technologie (FENIT), is het label vooral bedoeld voor handel tussen bedrijven, en dan vooral in het midden- en kleinbedrijf. Tot op heden loopt de doelgroep nog niet warm voor het label. Sinds de introductie op 5 mei namen 65 personen de moeite het label te downloaden. Er is echter nog een ander probleem. Eén computer kan bijvoorbeeld wel geheel millenniumbestendig zijn en terecht het label dragen. Wanneer deze echter in contact staat met niet-millenniumbestendige computers, kunnen zich alsnog problemen voordoen.

Het Millennium Platform beschouwt het label dan ook niet als een garantie. Het geeft enkel aan dat het product voldoet aan de millenniumdefinitie en voorwaarden van de producent. De standaardgarantie op een product blijft daarom van belang. Juridisch gezien biedt het label enig houvast. Leveranciers kunnen bij eventuele schadegevallen worden aangesproken op het gebruik van het label. Daarentegen dient ieder product anno 1998 millenniumbestendig geleverd te worden - label of niet. De aansprakelijkheid bij schade door gebruik van nieuwe, niet-millenniumbestendige producten ligt bij de leverancier.

NRC Webpagina's
28 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998