Profiel - Kinderrechten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 





KINDERRECHTEN
PAPIEREN TIJGER
VERDRAG
NEDERLAND
KINDERARBEID
RELIGIE
KINDERRECHTER
RECHTSWINKELS
ASIELZOEKERS
ZWERFJONGEREN
SEKSUEEL MISBRUIK
EIGEN MENING
KINDSOLDATEN
KINDERTELEFOON
ACTIVITEITEN
BOEKEN
ORGANISATIES



Overzicht eerdere
afleveringen Profiel

Seksueel misbruik

Naam: Naima Galli
Leeftijd: 16 jaar
Klas: 5 VWO

Naima Galli (Foto: Elske Oosterbroek) Naima Galli (Foto: Elske Oosterbroek)

,,Ik ben al langer actief op het gebied van jeugdparticipatie. Mijn eerste project was het opzetten van een campagne tegen racisme. De stichting die dat organiseerde heeft mij voorgedragen voor deelname aan de VN-conferentie over de rechten van het kind in Genève, in oktober.

,,Mensen vragen wel eens: waarom steek je als 16-jarige tijd in dat soort serieuze zaken? Mijn antwoord: het is me met de paplepel ingegoten. Ik ging als kind al met mijn moeder mee naar demonstraties en had altijd mensen om me heen die politiek actief waren. Ik denk dat ik bijdehand en kritisch ben, ik heb een eigen mening en wil dat laten weten ook.

,,Het recht op bescherming vind ik belangrijk. In Nederland kan op dat gebied nog wel iets verbeterd worden. Om mishandeling en seksueel misbruik van kinderen te voorkomen, zouden artsen alerter moeten zijn. In hun opleiding zou meer aandacht moeten komen voor het signaleren van misbruik.

,,Ik hoop later arts te worden en daar beter mee om te gaan. Natuurlijk gaat het in Nederland relatief goed met de rechten van het kind. Maar aan een rijk land moeten we hogere eisen stellen dan aan een arm land dat beperkte middelen en kennis heeft op dit gebied. Dus mag Nederland zich niet op de borst kloppen. Neem nou de wachtlijsten in de opvang van misbruikte of aangerande kinderen. Hulp is vaak niet onmiddellijk beschikbaar: een rechtstreekse inbreuk op de rechten van het kind.

,,Alle jongeren hebben dagelijks met kinderrechten te maken, al beseffen ze dat niet. Ze denken vaak: o, dat gaat over kinderarbeid in Afrika. Maar het zit ook in kleine dingen: het recht op het kiezen van je eigen vrienden, het recht op vrijheid. Het feit dat je naar school moet, is een gevolg van de rechten van het kind. Dus het is verstandig je er als kind een beetje in te verdiepen, want je komt er verder mee.

,,Zo kun je je ouders dwingen mee te betalen aan je studiefinanciering tot je 21ste. Daar heb je recht op, maar veel jongeren weten dat niet eens.''

ARANKA KLOMP

NRC Webpagina's
11 NOVEMBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) NOVEMBER 1999