NRC Handelsblad Profiel Emigratie
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


EMIGRATIE
EXPATRIATES
LANDVERHUIZER
VOORBEREIDING
EMIGRANTEN
GROOT-BRITTANNIË
BRAZILIË
SINGAPORE
PROCEDURE
TERMINOLOGIE
STUDEREN
SUPERMARKT
BOEKEN
INFORMATIE
LINKS

Annetine Gelijns | Erik Knipscheer | Ilona van de Braak

Teksten: Margot Poll

Overvliegen voor een reunie

Annetine Gelijns (39)
Standplaats: New York sinds 1987
Baan: hoogleraar medische technologie Columbia University

Annetine Gelijns. Foto: Jessica Greene
Annetine Gelijns. Foto Jessica Greene

Voor sommigen is Amerika het land van Kentucky Fried Chicken, voor anderen de bakermat van het kunsthart, de lasertherapie en de biotechnologie. Tot die laatste categorie behoort Annetine Gelijns die zo'n twaalf jaar geleden naar de Verenigde Staten vertrok. Eerst naar Washington en later naar New York. ,,De dynamiek trok mij en ik zag er meer mogelijkheden voor mijn vak. Het blijkt ook dat je hier risico's kunt nemen. Een voorbeeld daarvan is mij als niet-medicus een aanstelling te geven aan de medische faculteit. In Nederland zou dat veel minder vanzelfsprekend zijn.'' Annetine is professioneel zeer gedreven Amerikaans maar emotioneel zeer vertrouwd Nederlands. ,,Ik mis de Nederlandse sociale contacten, ik mis mijn familie. Ik wil weer eens lekker naar de Albert Cuyp. In Nederland voel ik me altijd thuis. Het blijft een van de meest vrijdenkende landen. Het paradoxale is echter dat je in het werk nauwelijks bewegingsvrijheid hebt en aan tal van regels bent gebonden.

Annetine is niet veramerikaanst maar voelt zich wel New-Yorker. Zij staat onder de Brooklynbridge. ,,Weet je wel dat Brooklyn de vertaling is van Breukelen? Allemaal aangelegd door Nederlandse emigranten in de zeventiende eeuw.'' De afstand New York-Amsterdam weerhoudt haar er niet van vaak naar Nederland te komen. Annetine vliegt over voor een reunie van haar studentenhuis in Leiden, en als haar familie haar nodig heeft of andersom klaagt men niet over jetlag. Komt zij weer terug naar Nederland? ,,Ja'', zegt zij gedecideerd, ,,maar niet binnenkort. Uiteindelijk wil ik toch in Nederland, of in ieder geval in Europa leven.''

Bij de lunch val ik stil

Erik Knipscheer (34)
Standplaats: Parijs sinds 1994
Baan: marketing-manager Organon

Erik Knipscheer en familie. Foto Daphné Bouvard
Erik Knipscheer en familie. Foto Daphné Bouvard

Als het over eten gaat, spreken ze de taal. Als het over werken gaat, redden ze zich heel goed. Op financieel gebied komen ze een eind en ook het sportvocabulaire beheersen zij. Erik Knipscheer en Marion Eig wonen samen met hun zoontjes al weer bijna vijf jaar in Parijs. Erik werkt als marketing manager voor het farmaceutisch bedrijf Organon en Marion (33) heeft een baan bij het Franse telecommunicatiebedrijf Cirus. ,,Alleen tijdens de lunch val ik stil'', zegt Erik. ,,dan praten mijn collega's opeens met afkortingen en wordt alles omgedraaid. A fond wordt a donf en Laisse tomber wordt laisse betom. Daar waag ik me niet aan. Ook op de creche loop ik achter. Die taal beheers ik nog niet.'' Het is zondagmorgen negen uur als de familie poseert voor de Eiffeltoren. Ze zijn de enige `toeristen' op dat moment. Nog geen uur later stroomt het Place du Trocadero vol en gaan zij op in de massa. De familie heeft zich gemakkelijk aangepast aan het leven in Frankrijk. Het geboortekaartje van de jongste zoon werd ook in het Frans opgesteld en het antwoordapparaat wordt in vlekkeloos Frans door Marion ingesproken. Ze genieten van lekker eten en lekker koken. Ze hebben een prachtig appartement aan de Boulevard Saint Michel en in de wijnkelder liggen mooie wijnen. Er zijn slechts enkele Franse gewoontes die ze meteen zullen laten vallen als ze weer terug naar Nederland gaan. Erik: ,,De Fransen kunnen niet vergaderen. Er ontbreekt een agenda. Op een gegeven moment roept iemand: `ik moet weg' en dan staat iedereen op. Vergadering afgelopen, niets besloten. Dat zien we de volgende keer wel weer. Het werkklimaat is veel te hierarchisch, Nederlandse directheid wordt niet gewaardeerd ik houd me in en Fransen werken belachelijk lang door. Zodra ik terug ben in Nederland hoop ik weer gewoon om zeven uur 's avonds thuis te zijn. Foto: Daphne Bouvard

Chagrijnig voor je uit kijken

Ilona van de Braak (35)
Standplaats: Moskou sinds 1996
Baan: coordinator Artsen Zonder Grenzen

Ilona van de Braak. Foto: Oleg Klimov
Ilona van de Braak. Foto Oleg Klimov

Zet mij even terug in een omgeving waarin ik alles begrijp. Die gedachte heeft Ilona van de Braak op momenten dat Moskou haar overvalt. De grote cultuurverschillen veroorzaken wel eens heimwee. Kleuren en geuren zijn in Moskou zo anders dan in Nederland. Schijnbaar lijkt Moskou op andere grote steden in Europa, maar in de realiteit is alles anders. Ilona kan er niet goed grip op krijgen. Voor Artsen zonder Grenzen ging zij `voor ongeveer vier maanden' naar Moskou om de vrij-veiligcampagne te coordineren. Aids bleek zo'n groot probleem dat Ilona er nog mee bezig is. Samen met het Russische ministerie van Gezondheidszorg ontwikkelt Artsen zonder Grenzen preventieve methodes. Vier maanden werden jaren en Ilona zit er nog steeds. Haar baan op het hoofdkantoor in Amsterdam werd een jaar lang voor haar vastgehouden, maar ook die is nu vergeven. Moskou is al bijna drie jaar haar werkplek en ook die van haar Nederlandse man, die eveneens voor Artsen zonder Grenzen werkt. Omdat het verblijf van korte duur zou zijn, heeft Ilona niet de taal geleerd. Zij spreekt vakantie-Russisch. Nu denkt zij er steeds weer over om een cursus te doen, maar het werk is zwaar en als zij eindelijk eens niet werkt, heeft zijn geen zin haar hoofd te gebruiken. Dan wil zij wandelen. ,,En daar heb je geen Russisch voor nodig'', lacht Ilona.

In de metro past zij zich aan; zo chagrijnig mogelijk recht voor je uit kijken. Dat doen alle Moskovieten en Ilona valt liever niet op. Hoe warm het binnen in de metro ook is, iedereen houdt alles aan en op. Een groot warenhuis van alle soorten bont.

De vrieskou jaagt de mensen niet naar binnen. ,,Daar verbaas ik me iedere dag weer over. Ongeacht de temperatuur, de Rus blijft buiten. Een wodka of een biertje onder de boom, met een zakje nootjes uit de dichtstbijzijnde kiosk.

Bovenkant

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1999