NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 
Overzicht eerdere
afleveringen


 BEATRIX (60)
 PORTRET
 AGENDA
 HOFHOUDING
 KAMERHEREN
 KABINET
 BESCHERMVROUW
 GEZIN
 HAASSE EN VAN AGT
 OP BEZOEK
 KERSTTOESPRAKEN
 BEELDHOUWER
 FEEST
 KONINGINNEDAG
 LINKS

Prins Claus | Prins Willem Alexander | Prins Johan Friso| Prins Constantijn

het gezin

Echtgenoot en kinderen van de koningin, hun bezigheden en hun hobby's, volgens een opgave van de RVD:

Prins Claus
Geboren als Claus von Amsberg op 6 september 1926 in DŲtzingen, Duitsland. Werkte in de jaren 1958-1963 op Duitse ambassades in de Dominicaanse Republiek en Ivoorkust en daarna op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bonn.

Verloofde zich in 1965 met prinses Beatrix, met wie hij op 10 maart 1966 in Amsterdam in het huwelijk trad. Werd in diverse functies benoemd op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking. Ook commissaris bij De Nederlandsche Bank en KPN.

Hobby's: fotografie, lezen, muziek, golf, skiŽn, tennis en watersport.

Prins Willem-Alexander
Geboren op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Haalde in Llantwit Major, Wales, het diploma internationaal baccalaureaat. Vervulde eerst zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine alvorens hij geschiedenis ging studeren in Leiden. Slaagde in 1993 voor zijn doctoraal examen. Haalde het groot militair vliegbrevet bij de Koninklijke Luchtmacht. Volgde in 1994 colleges bij het Instituut Defensie Leergangen.

Is inmiddels (telkens bij het reservepersoneel) kapitein-luitenant ter zee van de Marine en luitenant-kolonel bij zowel de Landmacht als de Luchtmacht. Werd na de inhuldiging van zijn moeder tot koningin als oudste kind automatisch eerste troonopvolger en verwierf de titel prins van Oranje. Vertegenwoordigt steeds vaker het Koninklijk Huis bij officiële evenementen.

Hobby's: sport (tennis, hardlopen, skiën, zeilen, golf, bergbeklimmen, schaatsen en duiken) en de luchtvaart.

Prins Johan Friso
Geboren op 25 september 1968 in Utrecht. Studeerde mechanical engineering in Berkeley, Verenigde Staten, en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. Liep stage bij McDonnell-Douglas in CaliforniŽ en behaalde zijn ingenieursdiploma in 1994. Studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en slaagde in 1995 voor zijn doctoraal examen. Trad als fellow in dienst bij McKinsey & Company.

Voltooide een studie bedrijfseconomie aan het European Institute of Business Administration in Fontainebleau, Frankrijk. Bezint zich op dit moment op zijn verdere carriŤre.

Hobby's: sport, in het bijzonder golf en duiken.

Prins Constantijn
Geboren op 11 oktober 1969 in Utrecht. Volgde talencursussen in Frankrijk en ItaliŽ en ging rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Studeerde in 1995 af. Werkt bij het kabinet van Europees commissaris Van den Broek in Brussel.

Hobby's: sport (zeilen, skiŽn) en tekenen.

NRC Webpagina's
29 januari 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1998