U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Digitaal Dagboek

Dag 7 - donderdag 21 september 2000

Vandaag wordt het een gekkenhuis, vrees ik. 's Ochtends koffers inpakken, want de rest van de dag is er geen tijd meer voor. Dan ben ik in de Tweede Kamer voor het vervolg van de algemene beschouwingen. Tot in de late uurtjes. En dan vrijdagochtend vroeg weer op voor de lange reis naar Sydney. Eindelijk.

Ondertussen gaat het werk nog volop door. Woensdagavond op het departement met de minister en een groep ambtenaren antwoorden voorbereid voor Wim Kok vandaag in het antwoord van de regering. Zorg is uitgebreid aan de orde geweest in de bijdragen van de diverse Kamerfracties; maar ook de jeugd, de sport, vrijwilligers en sociaal beleid. De APB zijn een aardige politieke barometer of beursindex, net hoe je het wilt noemen. Ben benieuwd wat er donderdagavond, als de balans wordt opgemaakt, uiteindelijk voor VWS uit de bus komt. Ik heb goede hoop, maar het woord is aan de Kamer.

Zie tijdens het inpakken nog net dat de Nederlandse skiffeur Gerard Egelmeers de A-finale net mis loopt. Ondanks een indrukwekkende inhaalrace finisht hij als vierde waar een derde plaats nodig was. De finish komt 200 meter te vroeg. Het roeien breekt nog niet zo door als destijds in Atlanta. Ik zal toch wel Nederlandse boten zien zondag in Lake Penrith?

De zwemmers gaan onverdroten door in het Acquatic Centre. Thuis zie ik hoe Pieter van den Hoogenband zich plaatst voor de halve finale 50 meter vrije slag, als vijfde snelste. In het Kamergebouw zie ik even later die halve finale en dan gaat Pieter al weer sneller en plaatst hij zich als tweede voor de finale. Die kan ik morgen hopelijk nog net zien op Schiphol voordat ik vanwege het luchtruim 24 uur uit de ether ben.

Onderweg naar de Kamer mis ik de tweede medaille van Leontien Zijlaard-Van Moorsel: zilver op de puntenkoers. We staan in de file en bereiken het Kamergebouw net te laat. Ze was een beetje bevreesd voor deze wedstrijd vanwege het risico van een valpartij, terwijl volgende week nog twee wedstrijden op de weg volgen. Ik hoor dat ze heel uitgekiend heeft gereden, op het juiste moment de aanval heeft gezocht. En dus tweede is geworden. Als je goed bent, dan ben je ook echt goed. Inge, Pieter en Leontien, ze kunnen de hele wereld aan.

Premier Kok begint aan het antwoord van de regering aan de Kamer. Hij verdedigt het kabinetsbeleid tegenover de kritiek van de oppositie. De kritiek is dat er te weinig geïnvesteerd wordt en te weinig visie is. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, verbaast me dat toch wel. Met name bij de aanpak van de wachtlijsten voor ouderen en gehandicapten en in de thuiszorg, hebben we afgelopen voorjaar een enorme doorbraak bereikt. Als zorg geleverd kan worden, dan is het geld er. Jarenlang gold het andersom en was geld de bottleneck. Tegelijkertijd werken we keihard aan verbetering van de organisatie van de zorg en aanpak van de knelpunten op de arbeidsmarkt. Er is dus wel degelijk een visie hoe het beter kan en daar werken we mee. Met name de verzekeraars en de zorgkantoren in de regio trekken er hard aan; dat is een belangrijke ontwikkeling geweest, mede onder druk misschien van rechterlijke uitspraken, maar het gebeurt tenminste. Cliëntenorganisaties moeten daar in de regio nauw bij betrokken worden.

Even wegggelopen naar de rooksalon en volg de volleyballers. Ontzettend spannend die derde set, maar net niet. Jammer. De judoka's zijn uitgeschakeld in een vroeg stadium. De concurrentie is er groot.

De ex-zwemmer Ron Dekker vertelt op tv aan Mart Smeets dat de Nederlandse topsport echt is veranderd door het Bankrasmodel van de volleyballers: bijna dagelijks trainen, uit de competitie. Alleen op het hoogste niveau wedstrijden spelen. Veel sporten hebben zich hieraan gespiegeld, de huidige zwemploeg is daar het beste voorbeeld van. Dit is de enige weg die naar de top leidt in een steeds heviger concurrentie, zegt Dekker. Ik ben dat met hem eens, maar ook de begeleiding en de randvoorwaarden zijn cruciaal. Primair is dat een zaak van de sport.

Maar ook op de Rijksoverheid en andere overheden wordt steeds vaker een beroep gedaan. Ik noemde eerder al het Fonds van de Topsporter dat mede door Hedy d'Ancona is mogelijk gemaakt. Zelf heb ik als staatssecretaris bij mijn topsportnota het accent gelegd op de jongste fase van de topsport: de talentherkenning, talentontwikkeling. Kort geleden heeft de Tweede Kamer definitief ingestemd met mijn voorstel voor het stipendium; inkomensondersteunende maatregelen voor topsporters die niet voldoende in eigen onderhoud kunnen voorzien. Er is jarenlang over gepraat, er is thans een tijdelijke regeling, maar na Sydney wordt een definitieve, structurele voorziening van kracht. Ook Paars-II levert volop bijdrage aan verbetering van het topsportklimaat en ik verwacht de komende maanden op basis van het evenementenrapport samen met de sport nog verdere stappen te kunnen zetten.

Natuurlijk doet de sport veel zelf, maar je mag een actieve inzet van de overheid verwachten waar sport inmiddels zo'n belangrijke maatschappelijke functie heeft en topsport voor miljoenen mensen zo aansprekend is. Daarom stopt VWS er ook miljoenen guldens in, een verdubbeling van het budget in vier jaar tijd.

Bespiegelingen maken plaats voor de sport zelf. Diverse mensen sluipen om 11.15 uur uit de Kamerbankjes, zelfs uit vak-K (kabinet), om naar het Olympisch zwemmen te gaan kijken. Inge de Bruijn weer in het water, voor de finale 100 meter vrije slag. Verrassingen zijn niet uitgesloten, je moet overal op bedacht zijn, zegt de tv-verslaggever. Niet zo pessimistisch, denk ik. Niet alleen Inge de Bruijn doet mee, maar ook Wilma van Rijn heeft zich voor deze finale geplaatst. ZE DOET HET WEER! In superieure stijl zwemt Inge naar haar tweede gouden medaille; ze laat nummer twee een halve seconde achter. Ik houd een blauwe plek over van de vreugdestomp van Willem Vermeend. Het kabinet leeft zeer intens mee. Het gejuich op de gang is zo luid dat Wim Kok geen briefje meer nodig had tijdens het debat om te begrijpen dat het weer raak was. De televisiecamera's registreren onze vreugde en vragen het voorspelbare commentaar: fantastisch!

Inge de Bruijn maakt haar gebruikelijke gang door het zwemstadion. Naar haar vriend en coach Jacco Verhaeren, langs de fotografen. De telefoon gaat. E-mails kan ze niet meer lezen.

Joop Alberda heeft voorafgaand aan de Spelen een lijstje met medaillewinnaars gemaakt en dat in een kluis gedeponeerd. In de maanden voor deze Spelen temperde Alberda het enthousiasme nogal eens door te zeggen dat Sydney maar een tussenstation is. De echte piek voor de Nederlandse sport ligt volgens hem in 2004 in Athene. Ik ben razend benieuwd wat Alberda nu echt op zijn lijstje heeft ingevuld. Was hij echt zo pessimistisch of heeft hij een spel gespeeld, tacticus en psycholoog als hij is? Kluis, open U!

NRC Webpagina's
21 september 2000


Foto R. Rozenburg

Tijdens de Olympische Spelen zal staatssecretaris M. Vliegenthart van Sport voor NRC Handelsblad een dagboek bijhouden.

Dagboek 20 september
Dagboek 19 september
Dagboek 18 september
Dagboek 17 september
Dagboek 16 september
Dagboek 15 september

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad