U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem1999

De luchtvaart: Veilig aan de grond
(3 december 1999)
Bijna alle vliegtuigen van KLM, Martinair en Transavia staan met de jaarwisseling veilig aan de grond op Schiphol. Dat heeft maar ten dele iets te maken met de angst voor de millennium-bug. De maatschappijen en Schiphol hebben al het denkbare gedaan om problemen te voorkomen, maar het publiek wl niet vliegen en heeft niet geboekt.

De banken: Als iedereen het hoofd maar koel houdt
(14 oktober 1999)
De banken zijn met het millenniumprobleem op alles voorbereid. Ze hebben wel erger meegemaakt met de euroconversie van de afgelopen jaarwisseling. Alleen moet het publiek straks wel meewerken. Niet hamsteren!

Het landelijk platform: Er zou in Nederland ook eens geoefend moeten worden
(24 september 1999)
Het landelijk Millennium Platform is redelijk tevreden met de Nederlandse voorbereiding op het millenniumprobleem. Maar over het buitenland heeft het zijn twijfels. Er zijn ook nog de gevaren van `ongewenste anticipatie'. En het zou een goede indruk maken als bijvoorbeeld de Rotterdamse haven grootscheeps met het noodplan zou oefenen.

De telecommunicatie: KPN maakt zich niet nerveus
(9 juli 1999)
KPN Telecom zegt alles te hebben gedaan waarvan het bedrijf dacht dat het nodig was om ongestoord telefoneren na oudjaar mogelijk te maken. Alle aanpassingen van de infrastructuur zijn achter de rug, er is uitputtend getest. Er zijn `tijdreizen' gemaakt voor de overgang en er zijn talloze technische audits uitgevoerd. Maar een waterdichte garantie voor ongestoord bellen na de millenniumnacht is daarmee niet verkregen. Apparatuur van derden en de verbindingen met andere telefoonaanbieders kunnen nog voor problemen zorgen.

De supermarkten: Niets aan de hand!
(25 juni 1999)
De supermarkten zijn in het algemeen laat begonnen met het inventariseren van hun millenniumproblemen. Dat wekt op het eerste gezicht weinig vertrouwen, maar er is geen enkele reden tot zorg, zeggen woordvoerders in de branche met grote nadruk. Het enige gevaar is, menen zij, dat de consument hen niet gelooft en in december gaat hamsteren. Dat zou een ramp zijn.

De procesindustrie: Uiteindelijk ga je op je gevoel af
(4 juni 1999)
Shell is in de procesindustrie de andere grote concerns Akzo, DSM voorgegaan in de bestrijding van het millenniumprobleem. Dat geeft zelfvertrouwen, maar tegelijkertijd ook het inzicht dat je nooit absoluut zeker kan zijn. En het vertrouwen in toeleveranciers die minder snel anticipeerden is zeker geen honderd procent. Maar als het misgaat in de Botlek heeft niemand in de buurt nog elektrisch licht nodig.

De waterhuishouding: Zonder elektronica kan het ook
(21 mei 1999)
Rijkswaterstaat regelt veel dat blijkt maar weer als alles wat de dienst beheert op gevoeligheid voor het millenniumprobleem gecontroleerd moet worden. De waterschappen hebben ook duizenden vitale objecten te onderzoeken. Een gerust- stellende gedachte is echter dat alles eventueel zonder computer te bestieren is. Desnoods gaat iemand met de auto naar Duitsland om daar het waterpeil van de Rijn te meten.

De elektriciteit: Een paar kaarsen is altijd gezellig
(8 mei 1999)
De elektriciteitssector is sinds medio `97 bezig het millenniumprobleem in kaart te brengen en zo nodig te bestrijden. Ze staan daar nu bol van zelfvertrouwen er kn niets misgaan. Alhoewel, helemaal zeker kan je nooit zijn. Zo denken, tot irritatie van de sector, sommige grote afnemers, die het zekere voor het onzekere dreigen te nemen.

Het gas: Een pijnlijke omarming
(22 april 1999)
De gasbedrijven gaan blinkend van zelfvertrouwen de millenniumwisseling tegemoet. Zij hebben hun zaakjes op orde. Er is maar n mogelijk probleem: geldt dat ook voor anderen waar zij afhankelijk van zijn? Als de elektriciteit uitvalt, wordt het toch nog moeilijk. En als er geen gas geleverd kan worden houdt de elektriciteitsvoorziening op.

De waterleiding: Alle kranen open
(10 april 1999)
Waterbedrijven zitten niet gecompliceerd inelkaar. Ze leveren maar n ding en fluctuaties in de vraag zijn zelden verrassingen. Maar toch zijn ze al geruime tijd, en grondig, bezig zich voor te bereiden op de jaarwisseling als zich het 99/00-probleem voordoet. Voor alle zekerheid zetten ze dan alle kranen maar helemaal open voor fijnregeling is het niet het goede moment. Waar zijn moeilijkheden te verwachten?

NRC Webpagina's
1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)