U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Hackers

Hackers zijn geen criminelen

Marie-José Klaver

Er wordt weer veel gehackt de laatste tijd. En dat is maar goed ook. De afgelopen maanden zijn computerhackers er moeiteloos in geslaagd de beveiliging van de computersystemen van het Pentagon, de NASA , verschillende Amerikaanse universiteiten en Deutsche Telekom te kraken.

Daarmee is aangetoond dat van computerbeveiliging over het algemeen niets deugt. Voor een samenleving die in toenemende mate afhankelijk is van computersystemen is dit nuttige informatie. Fabrikanten van hardware en software zullen namelijk nooit toegeven dat ze onveilige producten maken.

Niet overal is men blij met hackers. Terwijl in Israel premier Netanyahu een computerhacker die het gelukt was in te breken bij het Pentagon prees en hem een baan aanbood, de Duitse overheid begin deze week besloot om twee scholieren die het netwerk van T-Online, een dochter van Deutsche Telekom met twee miljoen thuisbankierende klanten, gekraakt hadden niet juridisch te vervolgen, zit in de Verenigde Staten de hacker Kevin Mitnick al meer dan drie jaar in voorarrest te wachten op zijn proces.

Mitnick werd in februari 1995 door de FBI gearresteerd op verdenking van onder meer computerinbraak en het illegaal kopiëren van software. De periode dat hij in voorarrest zit is uitzonderlijk lang voor een verdachte die niet gewelddadig of vuurwapengevaarlijk is. En dat in een land waar meervoudige moordenaars zonder problemen op borgtocht vrij worden gelaten. Mitnick heeft tijdens zijn hackpogingen nooit iets kapot gemaakt en ook geen misbruik gemaakt van de creditcardnummers die hij onderweg tegen kwam.

Op 31 maart besloot de rechter dat hij geen gebruik van een computer mag maken om het bewijsmateriaal tegen hem te beoordelen en om zich op zijn verdediging voor te bereiden. Mitnick mag nu al drie jaar geen computers en telefoons aanraken omdat de Amerikaanse justitie bang is dat hij vanuit de gevangenis verder zal hacken. Een eerder verzoek om een walkman werd afgewezen omdat de rechter bang was dat hij er een zender van zou maken.

De vrees voor Mitnick is niet gebaseerd op feiten maar op de irrationele angst dat hackers de maatschappij veel schade berokkenen. 'Mitnick een telefoon geven is hetzelfde als een pistool geven aan een huurmoordenaar', schreef Time.

Irrationele angst mag een eerlijk proces niet in de weg staan. Toegang tot een computer is geen overbodige luxe. Officier van justitie David Schindler heeft verklaard dat de miljoenen documenten die als bewijs tegen Kevin dienen in uitgeprinte vorm niet in de rechtszaal passen. De rechter heeft de aanklager en Mitnicks advocaat tot 13 april de tijd gegeven om met een oplossing te komen.

Op 27 april begint het proces tegen Mitnick. De hoogte van zijn straf zal afhangen van de kwaliteit van zijn verdediging en van de waarde die de rechter toekent aan de illegaal gekopieerde computerprogramma's. Een behoorlijke verdediging wordt Mitnick grotendeels onmogelijk gemaakt. Het is uitgesloten dat hij zich zonder computer behoorlijk kan voorbereiden op zijn proces. Justitie is ook niet bereid om een getuige-deskundige op het gebied van computerbeveiliging te betalen.

Volgens New York Times-journalist John Markoff, die in 1995 de primeur had van Mitnicks arrestatie, heeft de software die Mitnick heeft gekopieerd een waarde van miljoenen dollars vanwege de onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Ter vergelijking: tegen een dief van een ijsje wordt nooit gezegd dat de ontwikkeling en marketing van de Magnum Unilever tientallen miljoenen heeft gekost. Markoff die actief betrokken was bij de opsporing van Mitnick heeft de afgelopen jaren miljoenen dollars verdiend met een bestseller over zijn klopjacht in cyberspace. De New York Times heeft later toegegeven dat Markoffs artikel over Mitnick niet objectief was omdat hij persoonlijk bij de opsporing van de hacker betrokken was.

Inbreken in andermans computer is terecht volgens de wet verboden. Toch zijn hackers over het algemeen geen gevaarlijke criminelen, maar nieuwsgierige computerexperts die feilloos de zwakke plekken in computernetwerken, waar bijna iedereen tegenwoordig van afhankelijk is voor zijn inkomen, gezondheid en veiligheid, aanwijzen.

In Israel en Duitsland ziet de overheid dit in en zorgt voor een betere beveiliging van elektronische systemen om burgers te beschermen tegen de echte boosdoeners, die via niet tijdig ontdekte gaten in de beveiliging in staat zijn bankrekeningen te plunderen, ziekenhuizen lam te leggen en vliegtuigen neer te laten storten.

Marie-José Klaver is redacteur van NRC Handelsblad.

Zie ook: De lange rechtsgang van hacker Kevin Mitnick (1 mei 1998)

Het proces tegen Kevin Mitnick is te volgen via de website www.kevinmitnick.com

NRC Webpagina's
18 april 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad