U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Hackers

Cyberaanval op het Pentagon

MARIE-JOSÉ KLAVER
Na een besloten persconferentie van het Pentagon, waar alleen journalisten van militaire bladen en toonaangevende persbureaus als Reuters en AP waren toegelaten, verschenen eind vorige maand een paar alarmerende berichten over een 'cyberaanval' op militaire computers in de media. Reuters en AP meldden dat het Amerikaanse militaire computernetwerk Defenselink al wekenlang door hackers belaagd werd. Volgens onderminister van Defensie John Hamre ging het om de zwaarste en best georganiseerde aanval van hackers op het Pentagon tot nu toe.

Hamre wilde niet veel over de aard van de digitale inbraakpogingen zeggen omdat de FBI op zoek was naar de boosdoeners. Wel wilde hij kwijt dat de hackpogingen aanleiding vormden om snel voor meer middelen te zorgen om cyberinsluipers op te sporen en te arresteren.

Hamre werd op zijn wenken bediend door het hoofd van de Amerikaanse justitie, Janet Reno, die daags na Hamre's persconferentie met een voorstel kwam om 64 miljoen dollar uit te trekken om een centrum op te zetten om computercriminaliteit te bestrijden. In een uitzending van CNN noemt Reno hackers 'nieuwe criminelen' die met de computer als wapen op massavernietiging uit zijn.

Terwijl Reno in Berkely haar plannen voor het ruim 130 miljoen gulden kostende National Infrastructure Protection Center bekendmaakt, wijst de FBI twee vijftienjarige scholieren uit het Californische Cloverdale als de gevreesde hackers aan. Een van de jongens werd volgens de FBI op heterdaad betrapt bij het binnendringen van een defensiecomputer. Er volgden geen arrestaties.

Volgens Amerikaanse beveiligingsdeskundigen is de timing van de hackpogingen - waarbij overigens niets is gestolen of vernield - en de lancering van Reno's plan om 64 miljoen dollar uit te trekken voor computerbeveiliging zo opmerkelijk dat het haast lijkt alsof de overheid met opzet slecht beveiligde computers aan het Internet heeft gehangen om snel om extra geld te kunnen roepen als ze gekraakt worden. De Nederlandse ex-hacker en computerbeveiligingsdeskundige Rop Gonggrijp meent dat een aantal bedrijven samen met het Pentagon computerveiligheid als een nieuwe defensietak op de begroting probeert te krijgen. ,,Daarbij nemen ze het niet zo nauw met de waarheid'', aldus Gonggrijp.

De alarmsignalen van het Pentagon en het Amerikaanse openbaar ministerie lijken ongegrond. Dane Jasper, een medewerker van de Californische Internetprovider Sonic die bij de opsporing van de jongens betrokken was, heeft tegenover het persbureau AP verklaard dat de tiener-hackers gebruik maakten van een bekende bug in het besturingssysteem Windows NT van Microsoft. Het gratis reparatieprogramma voor dit softwarelek blijkt nauwelijks geïnstalleerd te worden door systeembeheerders van overheidscomputers. Ook de ruimtevaartorganisatie NASA en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) maakten onlangs bekend dat hun computernetwerken via dezelfde fout in Windows NT vanaf Internet door digitale vandalen waren bestookt.

De FBI kon het niet verkroppen dat de volgens Reno zo gevaarlijke computercriminelen twee handige schooljongens waren en opende de jacht op het 'meesterbrein' achter de hackpogingen. Jasper ontdekte namelijk in de logbestanden van het Internetverkeer tussen de providers die de scholieren uit Cloverdale gebruikten en de overheidscomputers dat er nog een derde hacker in het spel was, die niet vanuit de VS opereerde. Gisteren werd bekend dat het een achttienjarige Israeliër betreft die volgens de Israelische wet niet mag worden uitgeleverd. De jongeman beweert toegang te hebben tot nog 400 militaire computers.

Gezien het grote aantal hacks dat wordt uitgevoerd via bekende gebreken in computerprogramma's richt een basiscursus systeembeveiliging voor overheidsfunctionarissen waarschijnlijk meer uit dan een nieuw computerbeveiligingscentrum dat tientallen miljoenen dollars kost.

NRC Webpagina's
10 maart 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad