U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Biografie Helmut Kohl


Vrienden Kohl zamelen zes miljoen mark in

Door onze correspondent
BERLIJN, 10 MAART. De Duitse oud-bondskanselier Kohl heeft met een inzamelingsactie onder zijn relaties een bedrag van 5,9 miljoen mark verzameld. Uiteindelijk hoopt hij uit te komen op een bedrag van 6,3 miljoen mark. Dat is de geldboete die de CDU moet betalen omdat Kohl twee miljoen aan donaties in het verleden heeft verzwegen.

Alsof er niets gebeurd was, riep Kohl de 'bengels van de pers' op, en zij kwamen - in groten getale. Kohl droeg weer zijn staalblauwe pak, net als vanouds toen hij in de bondskanselarij in Bonn zat. Maar gisteren kwam de vroegere staatsman door de achterdeur de Konrad Adenauer- stichting binnen en moest hij voor de huur van de conferentiezaal betalen.

Nee, het geheim van de onbekende donateurs die hem begin jaren negentig ruim twee miljoen mark hadden gegeven, wilde Kohl niet prijsgeven. Wel noemde hij de namen van andere gulle gevers en deelde een lijst rond met namen van zijn helpers: liefst 34. Een bedrag van 5,9 miljoen mark heeft de oud-kanselier de laatste weken in zijn brede vriendenkring verzameld om de schade voor de CDU een beetje goed te maken.

Mediamagnaat Leo Kirch (1.000.000 mark), toneelspeler Heiner Lauterbach (10.000 mark), de topman van Nestlé, Helmut Maucher (500.000 mark), actrice Uschi Glas (10.000 mark). Ook de prominente sociaal- democratische ondernemer Erich Schumann van de mediagroep WAZ (800.000 mark) heeft geld gegeven. Als "eerbetoon aan mijn politieke werk", zei Kohl. Deze toevoeging was de uitdrukkelijke wens van de gevers, voegde hij er aan toe. Want daar gaat het de kanselier zelf natuurlijk ook om: dat zijn goede naam weer enigszins wordt hersteld.

Helmut Kohl en zijn echtgenote Hannelore zelf hebben ook de hypotheek op hun eigen huis in Oggersheim verhoogd om de CDU een donatie van 700.000 mark te kunnen geven. De extra lening wil de voormalige CDU-voorzitter terugbetalen met geld dat hij met zijn memoires hoopt te verdienen - een "uiterst spannend boek" dat over twee jaar zal verschijnen, na de Bondsdagverkiezingen, grijnsde de kanselier.

Het was een zelfbewust optreden van Helmut Kohl. Hij las een korte verklaring voor, zonder polemiek en zonder verwijten.

Oud-kanselier wil het weer goedmaken

"Ik betreur mijn fouten en heb daaruit politiek consequenties getrokken", zei hij enigszins plichtmatig. Hij had het tenslotte al zo vaak gezegd.De bijzondere persconferentie die Kohl georganiseerd had, maakte één ding duidelijk: de oud-kanselier wil het weer goedmaken.

Met de opvolging van de afgetreden partijleider Wolfgang Schuble wil de oud-kanselier zich niet bemoeien. En wat hij van mevrouw Merkel (partijsecretaris) vindt? Niemand heeft vrouwen zo gepromoot als hij, zei Kohl. De nieuwe partijleiding heeft in ieder geval zijn steun. Maar zijn Bondsdag-mandaat legt hij niet neer. Alleen al niet vanwege het parlementaire onderzoek dat volgende week begint en twee jaar in beslag zal nemen. "Zonder mandaat ben ik volkomen weerloos", zei Kohl. Sinds november heeft hij zich niet meer in de Bondsdag laten zien, maar gisteren beloofde hij vast van plan te zijn weer naar de Rijksdag te komen.

Wolfgang Schuble was terughoudend. De partij is blij met elk bedrag, want voorlopig moet de CDU ruim veertig miljoen mark boete betalen in verband met het financiële schandaal. Maar "het vertrouwensverlies kan niet door geldbetalingen alleen verdwijnen", zei Schuble. Dat kan alleen herwonnen worden door grondige opheldering van de affaire.


Zie ook:

CDU houdt verlies in deelstaat beperkt (28 februari 2000)
Fundament van Duitsland blijkt opvallend sterk (28 februari 2000)
Duitse democratie (28 februari 2000)
Machtsstrijd in CDU begonnen (17 februari 2000)
Aftreden Schäuble is nu onvermijdelijk (16 februari 2000)
De stoelendans in CDU is begonnen(16 februari 2000)
CDU voorlopig beboet met 41 miljoen mark (11 februari 2000)
Rol CDU in Hessen in opspraak (11 februari 2000)
Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
10 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)