U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier IRT Vervolg

Transport cocaïnepasta

Informant van IRT aangehouden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 FEBR. Het Landelijk rechercheteam (LRT) heeft gisteren in Haarlem de criminele informant Chris J. aangehouden die begin jaren negentig door het voormalige IRT-politieteam werd gebruikt voor drugsimport.

In een grootschalige politieactie waarbij vierhonderd mensen werden ingezet, zijn gisteren in totaal veertien personen aangehouden en is op 33 plaatsen huiszoeking verricht. Op verzoek van de behandelende officier van justitie G. Sta van het landelijk parket in Rotterdam zijn ook huiszoekingen verricht in Oostenrijk, Zwitserland, Monaco, Luxemburg, België en Duitsland.

De arrestaties houden direct verband met de onderschepping vorig jaar zomer van een partij van ruim 1.200 kilo cocaïnepasta in Italië. De drugs zaten verstopt in vaten met bevroren vruchtensiroop die via Colombia en Guatemala naar Europa werden vervoerd.

De politie heeft het transport vanaf de verzending in de gaten gehouden. In Italië is de cocaïne uit de container verwijderd. Er werd om bewijstechnische redenen slechts 2,4 kilo drugs achtergelaten in de container die vervolgens werd geobserveerd. Toen de drugs na omzwervingen via Griekenland in Oostenrijk werden uitgepakt, heeft de politie ingegrepen. In Oostenrijk zitten sinds augustus onder anderen drie Nederlanders vast in verband met deze zaak. Nederland heeft om hun uitlevering gevraagd. De Weense onderzoeksrechter R. Engelberger zegt desgevraagd dat Oostenrijk dit verzoek in beraad heeft. Advocaat P. Bovens, die een van de in Oostenrijk vastzittende Nederlanders bijstaat, zegt dat zijn cliënt zich niet zal verzetten tegen uitlevering. De raadsman zegt vermoedens te hebben dat er in het drugsonderzoek gebruik is gemaakt van de ontoelaatbare opsporingsmethode van het doorleveren van drugs.

De gisteren gehouden politie-actie is de vrucht van onderzoek dat de landelijke recherche al sinds 1996 uitvoert naar de erfenis van de IRT- affaire. Uit eerder onderzoek van de rijksrecherche en het parlement is gebleken dat rechercheurs van het IRT samen met criminele informanten grote partijen drugs op de markt hebben gebracht. De bedoeling was om informanten zo een belangrijke criminele status te verschaffen waardoor ze informatie zouden kunnen verschaffen over de top van de onderwereld. Een aantal informanten heeft evenwel de politiecontacten misbruikt om voor criminele organisaties ongestoord drugs te kunnen importeren.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)