U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

'Falend management' CDU-leider

Aftreden Schäuble is nu onvermijdelijk

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 16 FEBR. Het politieke lot van de Duitse CDU-leider Wolfgang Schuble is bezegeld. Vanmiddag om half drie geeft hij een persconferentie, waarin hij volgens fractie-secretaris Manfred Grund zijn aftreden bekend zal maken.

In de christen-democratische Bondsdagfractie is gisteren een paleisrevolutie tegen Schäuble uitgebroken. Schäuble, fractieleider en partijvoorzitter, wordt falend management verweten in de zwargeldaffaire.

Na een urenlange crisisbijeenkomst besloot de CDU/CSU-fractie dinsdagmiddag dat het bestuur volledig zal terugtreden. Aanstaande dinsdag wordt een nieuw bestuur gekozen. Nog niet bekend is of Schäuble weer als fractievoorzitter zal kandideren. Gisteravond kwam het fractiebestuur opnieuw bij elkaar om zich over de toekomst van Schäuble te beraden, maar het nachtelijke overleg leverde vooralsnog geen resultaat op.

Minister-president Bernhard Vogel van Thüringen, tevens bestuurslid, zei vanmorgen ervan uit te gaan dat Schäuble niet langer bereid is als fractie- en partijleider door te gaan. Ook Volker Rühe, vice-voorzitter van de partij, zei te rekenen op vernieuwing van de partijleiding. "De partij moet een duidelijk signaal afgeven", aldus Rühe, die ook lijsttrekker van de CDU is bij de verkiezingen volgende week in Sleeswijk-Holstein. Vice-voorzitter van de fractie, Friedrich Merz, wordt al vrijwel eenstemmig genoemd als de meest kansrijke opvolger van Schäuble als fractieleider.

Er werden gisteren tijdens de fractiebijeenkomst volgens partijsecretaris Angela Merkel "hevige discussies" gevoerd hoe het verder moet met de partij. Schäuble kwam onder grote druk te staan van vooral parlementariërs uit Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk- Holstein, die aandrongen op een snelle 'nieuwe start'. De CDU-ers in deze twee deelstaten, waar binnenkort verkiezingen worden gehouden, zijn radeloos. Door het financiële schandaal, waarin oud-kanselier Helmut Kohl de partij met zijn illegale rekeningen heeft gestort, wenden de kiezers zich massaal van de CDU af.

Met name Jürgen Rüttgers, CDU-voorzitter in Noordrijn- Westfalen en vice-voorzitter van de fractie, geldt op de achtergrond als de koningsmoordenaar van Schäuble. Hij aast zelf op het voorzitterschap.

Schäuble zelf had tijdens de dramatische vergadering gezegd: "Zo kan het niet langer doorgaan". Zijn positie is extra verzwakt wegens de tegenstrijdige berichten over de donatie van 100.000 mark, die hij van wapenhandelaar Schreiber heeft gekregen. Schäubles verklaring, dat hij het geld direct aan de toenmalige penningmeester Brigitte Baumeister heeft gegeven, staat lijnrecht tegenover de versie van Baumeister. Nadat beiden afgelopen weekeinde hun versie onder ede bij het bestuur indienden, was voor veel parlementariërs de maat vol. Niemand begrijpt meer dat Schäuble "het zover heeft laten komen", zei de CDU- voorzitter van Sleeswijk-Holstein.


Zie ook:

CDU voorlopig beboet met 41 miljoen mark (11 februari 2000)
Rol CDU in Hessen in opspraak (11 februari 2000)
Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)