U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Zeker 12 miljoen mark

Meer zwart geld in CDU dan gedacht

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 25 JAN. Het geheime financiële netwerk van de Duitse CDU blijkt veel groter te zijn dan aangenomen. In totaal is een bedrag van 12 miljoen mark in de boekhouding van de partij opgedoken waarvan de herkomst onbekend is.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van het accountantsbureau Ernst & Young, dat de CDU in de arm heeft genomen om de herkomst van partijfinanciën op te helderen. Gistermiddag maakten partijvoorzitter Wolfgang Schäuble en Merkel de conclusies van het onderzoek in Berlijn bekend. Partijsecretaris Angela Merkel zei dat het bedrag nog kan oplopen tot 20 miljoen mark.

Schäuble noemde het netwerk van illegale rekeningen, dat onder zijn voorganger Helmut Kohl is ontstaan, "onacceptabel". Niet alleen is daarmee de wet overtreden, ook zijn de democratische spelregels binnen de partij met voeten getreden, aldus Schäuble. Zoiets zal zich niet meer herhalen, verzekerde hij. Uit het accountantsonderzoek blijkt, dat aan de donaties van 1,5 tot 2 miljoen mark die Kohl zegt te hebben ontvangen tussen 1993 en 1998, veel hogere giften aan de partij vooraf zijn gegaan. Het bedrag van 12 miljoen aan onbekende donaties is in de jaren tussen 1989 en 1992 verstrekt. De bedragen, die de CDU in Hessen jarenlang op zwarte rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein heeft gezet, horen hier niet bij.

Het accountantsbureau heeft niet kunnen herleiden waar de 12 miljoen aan onbekende donaties aan de CDU vandaan komen. Het grote probleem is dat deze gelden waarschijnlijk cash in koffertjes aan partijfunctionarissen zijn overhandigd, waardoor de bedragen niet in de officiële boeken zijn terug te vinden.

Schäuble zei ook dat de partijleiding niet van plan is oud-kanselier Kohl juridisch aan te pakken. Vorige week wist de CDU-top Kohl ertoe te brengen zijn erevoorzitterschap van de partij neer te leggen, zolang hij niet bereid is de namen van de donateurs te noemen. Na een urenlang crisisberaad besloot het partijbestuur, dat het zinloos is Kohl juridisch onder druk te zetten. "We hopen dat Helmut Kohl in het centrum van onze partij zal blijven", zei Schäuble, die geen heksenjacht tegen de oud-kanselier wil ontketenen. Hij zei dat de partij nu alle middelen zal inzetten tegen de financiële experts achter Kohl, zoals belastingexpert Horst Weyrauch en Hans Terlinden, met wie Kohl in de partijcentrale nauw samenwerkte.

Zowel jongeren in de partij als de 'Jonge Wilde' Ole von Beust, partijvoorzitter in Hamburg, en oud-gedienden zoals lijsttrekker Jürgen Rüttgers uit Noordrijn-Westfalen menen dat het geen zin heeft de situatie ten aanzien van Kohl verder te laten escaleren. Kohl blijkt nog altijd populair bij de achterban te zijn.

Bovendien is de vrees groot dat een harde aanpak van Kohl leidt tot een scheuring van de ernstig aangeslagen partij.


Zie ook:

'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)