NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 4 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Profiel: Molukken al een jaar in de greep van geweld.
bolletje Problemen waar Internetters zich blauw aan ergeren in Apestaartje
bolletje Discussie: moet Oostenrijk worden geïsoleerd nu de extreem-rechtse FPÖ in de regering zit?
bolletje Rekeningrijden bij McDonalds en 'Bushisms' in de Digitale Leestafel.
bolletje Bureau Moskou: Turkmenbasi laat zijn volk verdorsten.
bolletje Politieke partijen in Profiel.
bolletje In het nieuws:
Dossier Oostenrijk
Dossier EK2000
Dossier Belastingplan 2001
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Kosovo
Dossier Clickfonds
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Klestil beëdigt kabinet met FPÖ

De Weense politie bewaakt de Ballhausplatz, met de bondskanselarij en de residentie van de president, waar enkele honderden demonstranten vanmiddag protesteerden tegen de installatie van de regering van conservatieven en extreem-rechts.
(Foto Reuters)

De Oostenrijkse president Thomas Klestil heeft vanmiddag in een sobere plechtigheid een regering van extreem-rechts en conservatieven beëdigd. Direct na installatie werden sanctiemaatregelen van veertien lidstaten van de Europese Unie tegen Oostenrijk van kracht.

* Prodi verheft zijn stem over Oostenrijk
Voor Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, bewijst de reactie op de Oostenrijkse kabinetsformatie de kracht van Europa.

* Geld en hulp voor herstel in de Molukken
Indonesië krijgt dit jaar van Nederland behalve humanitaire hulp ook een gift van 110 miljoen gulden. Dat bedrag staat los van kwijtschelding van 104 miljoen dit jaar en van 112 miljoen volgend jaar op de staatsschuld van Indonesië.

* Einde dreigt voor zelfbestuur Ulster
Het Noord- Ierse zelfbestuur wordt volgende week geschorst als het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) niet toont de beloofde ontwapening serieus te nemen. Dat ultimatum heeft de Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Mandelson, gisteravond in het Lagerhuis afgekondigd.

* Bestuur zet directeur aan de kant
irecteur H. Blotkamp van het Film museum is door het bestuur aan de kant gezet. E. Peer en H. Schraders treden per direct aan als interim-managers. Blotkamp heeft echter geen ontslag genomen, melden bronnen binnen het Filmmuseum.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Wat te doen met
extreem-rechts?
Extreem links
laten liggen

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Stiekeme trots
De grote Belastingherziening 2001 is erdoor. Maar bij de bewindslieden van Financiën, Zalm en Vermeend, gaan de benen nog niet op tafel. Zij denken al aan een nieuwe ronde met verdere belasting- verlaging.

* Goede deal redt eer Mannesmann
De slag om Mannesmann is beslist in het voordeel van Vodafone. Maar de nederlaag is minder groot dan hij op het eerste gezicht lijkt. De bestuursvoorzitter van het Duitse bedrijf, Klaus Esser, heeft er het beste van gemaakt.

* Nieuwe combinatie is leider wereldmarkt
Door de combinatie van Mannesmann en Vodafone ontstaat (gemeten in beurswaarde) een van de grootste bedrijven ter wereld. Alleen softwarefabrikant Microsoft en het Amerikaanse conglomeraat General Electric (met een waarde van respectievelijk 532 en 445 miljard dollar) staan boven de Vodafone-groep, die na de aankoop van Mannesmann, een beurswaarde van naar schatting 370 miljard dollar zal vertegenwoordigen.

* Feyenoord wint door betonvoetbal
Met betonvoetbal van het zuivere soort heeft Feyenoord weer uitzicht op het landskampioenschap gekregen. De titelhouder behaalde gisteravond in Eindhoven een 1-0 zege op koploper PSV, dat een enorm veldoverwicht niet in doelpunten wist uit te drukken.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Vrij Grozny
In grozny wappert de Russische driekleur. Het is letterlijk een vlag op een modderschuit. De hoofdstad van de separatistische republiek Tsjetsjenië ligt na een bommenregen van maanden grotendeels in puin. In deze ruïne valt nauwelijks nog iets te regeren. De controle over de stad heeft vooral symbolische betekenis, met name in Moskou.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Verscholen achter vier letters
De vertalers van de Nieuwe Bijbelvertaling worstelen met de vertaling van de naam van God. Heet hij HERE?

B O E K E N
* De tijd een stap vooruit
Eindelijk is weer werk vertaald van de Fransman Louis Mercier: een boekje met alledaagse observaties over het Parijs van de achttiende eeuw. Maar Mercier was meer dan enkel een chroniqueur van de stad of de 'gek' die zijn critici van hem maakten. Hij was een overgangsfiguur tussen Verlichting en Romantiek, in wie de hele achttiende eeuw samenkwam.

B O E K E N
* Archipel op drift
Begin september vorig jaar bezocht de Indonesische moslimleider Abdurrahman Wahid Nederland. Zijn land had toen net de eerste vrije democratische parlementsverkiezingen in veertig jaar achter de rug.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )