U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Profiel Molukken

Indonesische regering

Indonesia Online

Overzichtspagina onlusten Indonesië (Yahoo)


Gift van 110 miljoen gulden

Geld en hulp voor herstel in de Molukken

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 4 FEBR. Indonesië krijgt dit jaar van Nederland behalve humanitaire hulp ook een gift van 110 miljoen gulden. Dat bedrag staat los van kwijtschelding van 104 miljoen dit jaar en van 112 miljoen volgend jaar op de staatsschuld van Indonesië.

Dit heeft minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren met de Indonesische minister Kwik Kian Gie (Economie, Financiën, Industrie) afgesproken. Het geld zal zoveel mogelijk via internationale kanalen lopen, waardoor het sneller beschikbaar komt. Van de humanitaire hulp wordt een groot deel bestemd voor herstel en wederopbouw op de Molukken.

Na haar gesprek met Kwik, vlak voor het einde van het tweedaagse staatsbezoek van president Wahid, zei Herfkens dat Nederland na de nu gemaakte afspraken de grootste donor van Indonesië is. Over de besteding van de gift van 110 miljoen wordt nog nader overlegd op basis van de voorkeuren van Indonesië. Minister Kwik zei dat dat nog "nadere studie" vergt. Hij wil in elk geval 3 miljoen reserveren voor meer studiebeurzen voor Indonesiërs in Nederland.

In haar toelichting zei Herfkens dat Nederland, anders dan veel andere landen, gekozen heeft voor een gift en tegen het geven van leningen aan Indonesië. Dat land kampt met een gigantische buitenlandse schuld. Kwik daarover: "Allemaal Suharto-leningen". Indonesië is alleen Nederland al 2,7 miljard gulden wegens hulp en nog eens zo'n bedrag aan exportkredietverzekering schuldig. Aan aflossing en rente was het land daardoor vorig jaar meer geld kwijt dan het aan nieuwe internationale hulp kreeg, aan Nederland moest het bijvoorbeeld 130 miljoen betalen. Voor dit jaar, zei Kwik, heeft Indonesië van de internationale groep van donors al 4,7 miljard binnen, meer dan genoeg voor zijn verplichtingen van 4,1 miljard. Volgens Herfkens is er nu met Nederland voor het eerst weer sprake van een positieve balans voor Indonesië. Zij wil de gift onder meer financieren uit de meevallers die haar budget kent door de grotere groei van het bnp. Mogelijk zal ook enige korting nodig zijn op hulp aan zuidelijk Afrika, een prioriteit van het kabinet. "Dat doet een tikje pijn, maar deze Indonesische regering is ons dat waard", zei Herfkens, nadat premier Kok 's morgens president Wahid al "de hand toegestoken" had en had verzekerd dat Nederland zich "politiek en moreel" verplicht voelt om Indonesië te helpen.

Na de weigering van oud-premier Lubbers, woensdagavond, om een bemiddelaarsrol te spelen in de Molukse kwestie en de uitspraak, gistermorgen, van president Wahid dat hij daarop toch hoopt voor de wat langere termijn, is er verwarring ontstaan in Den Haag. Kwik, die Lubbers bij Wahid voor bemiddeling had aanbevolen, zei "nu niet meer te weten" wat de bedoeling is. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) beschouwt deze zaak als "afgedaan" voor de Nederlandse regering, zei hij gisteren.


Zie ook:

Wahid houdt vast aan rol Lubbers (3 februari 2000)
Wahid in zijn andere vaderland (3 februari 2000)
Wahid vraagt Lubbers om hulp in Molukse kwestie (17 januari 2000)
Oproep tot heilige oorlog in Molukken (7 januari 2000)
Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken (5 januari 2000)
Nederland biedt Jakarta hulp aan (31 december 1999)

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)