U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K U N S T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Filmmuseum

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


Conflict Filmmuseum

Bestuur zet directeur aan de kant

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 4 FEBR.Directeur H. Blotkamp van het Film museum is door het bestuur aan de kant gezet. E. Peer en H. Schraders treden per direct aan als interim-managers. Blotkamp heeft echter geen ontslag genomen, melden bronnen binnen het Filmmuseum.

Anders dan het bestuur van het Filmmuseum beweert, is directeur H. Blotkamp niet uit eigen initiatief opgestapt. Volgens een gisteren door het bestuur uitgegeven persbericht heeft directeur H. Blotkamp besloten om op te stappen, "omdat zij zich niet kan vinden in de besluitvorming" over deelname van het Filmmuseum aan een op te richten Centrum voor Beeldcultuur in Rotterdam. Volgens welingelichte bronnen binnen het Filmmuseum heeft Blotkamp echter geen ontslag genomen en verspreidt het bestuur desinformatie. In een gesprek met het bestuur heeft Blotkamp laten weten "wel te kunnen leven met een Filmmuseum dat Amsterdam blijft, maar niet met dit bestuur." Het bestuur heeft deze uitspraak opgevat als ontslag.

Oorzaak van het conflict is Blotkamps plan voor deelname van het Filmmuseum aan een centrum voor film, fotografie en nieuwe media. De Raad voor Cultuur en staatssecretaris Van der Ploeg ondersteunden het plan. Het bestuur, onder voorzitterschap van D. Istha, sprak zich eind vorig jaar echter uit tegen verhuizing naar Rotterdam, een besluit waar Van der Ploeg zich op 20 januari bij neerlegde. Kort na de gezamenlijke verklaring van bestuur en OC&W volgde het gesprek tussen bestuur en Blotkamp.

Volgens het gisteren uitgegeven persbericht "zijn het bestuur en mevrouw Blotkamp thans in overleg over de afwikkeling van de samenwerking". Deze afwikkeling via advocaten, evenals het inhuren van interim-managers, wordt volgens museumbronnen indirect betaald door de gemeente Amsterdam. Deze onkosten kunnen namelijk alleen worden opgebracht omdat de gemeente een geplande huurverhoging van 300% voorlopig heeft opgeschort. Binnen het museum spreekt men van 'bloedgeld'.

E.F.L. Peer (Edgar) en H.J.G. (Hans) Schraders van BCG Interim Management zijn per direct door het bestuur aangesteld om de taken van de directie over te nemen. Volgens woordvoerder R. Wolf van het museum behoort tot hun taken ook het zoeken naar een nieuwe directeur, die in tegenstelling tot henzelf afkomstig moet zijn uit film- of mediawereld. Peer was o.a. wethouder econoische zaken en loco-burgemeester van Amsterdam. Schraders was o.a. interim-manager bij het Nederlands Congres Centrum.

Blotkamp, aangetreden in 1987, verwierf veel krediet in binnen- en buitenland. Onder haar leiding veranderde het museum van besloten archief in goedbezochte cinematheek. Ze heeft zich met name ingezet voor het toegankleijk maken van de collectie en internationale samenwerking inzake filmconservering- en archivering.


Zie ook:

Te laat (2 december 1999)

Beeldinstituut in principe in Rotterdam (19 november 1999)

'Beeldinstituut moet naar Rotterdam' (23 juni 1999)

'Instituut voor foto en film naar Rotterdam' (6 mei 1999)

Scepsis bij fonds over samenwerking (10 april 1998)

'We wachten af welke steden zich melden' (9 april 1999)

Het paleis van de geniale voddenraper (30 oktober 1996)

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)