U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Feyenoord

Feyenoord supporters vereniging

PSV


Feyenoord wint door betonvoetbal

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
EINDHOVEN, 4 FEBR. Met betonvoetbal van het zuivere soort heeft Feyenoord weer uitzicht op het landskampioenschap gekregen.

De titelhouder behaalde gisteravond in Eindhoven een 1-0 zege op koploper PSV, dat een enorm veldoverwicht niet in doelpunten wist uit te drukken. Dankzij enkele flitsende reddingen van de Poolse doelman Dudek - hij had een magnetiserende werking op de bal - schaarde Feyenoord zich bij een lange rij kanshebbers voor de kampioensschaal. Het onderlinge verschil met PSV is binnen vier maanden gereduceerd van dertien punten tot twee punten. Het defensieve spel van Feyenoord was volgens de winnende coach Beenhakker ingegeven door de stand op de ranglijst. De Rotterdamse ploeg was alleen gebaat bij een overwinning. Beenhakker heeft in zijn lange loopbaan ervaren dat de aanval niet altijd de beste verdediging is. De voorzichtige speelwijze van Feyenoord is bijna gemeengoed op de internationale velden, maar in Nederland rust een taboe op catenaccio. De meeste ploegen werden dan ook op frivole wijze uitgeschakeld in de Europese bekertoernooien. Feyenoord plaatste zich echter met kunst en vliegwerk voor de tweede ronde van de Champions League. "Pompen of verzuipen", verwoordde Beenhakker het negatieve spel met Rotterdamse tongval. Feyenoord verdiende volgens hem geen schoonheidsprijs, maar dat was ook de verdienste van PSV. "Het was niet onze intentie om zover achteruit te voetballen", zei Beenhakker. Collega Gerets kon het compliment in zijn zak steken. Hij hield zich in, toen de tactiek van Feyenoord ter sprake kwam. "Ik ga dit voetbal geen naam geven. Ik wil iedereen in zijn waarde laten", zei de coach van PSV.

Zelfs de meest gelouterde resultaatvoetballer uit de jaren zeventig en tachtig was gisteravond beduusd van het verdedigende spel van Feyenoord. Televisiecommentator Van Hanegem kon zich niet herinneren dat hij als speler of trainer zo'n negatieve invloed had op het wedstrijdverloop. "Wij speelden ook vaak op de nul, maar wij peerden de bal nooit een uur lang blind naar voren", zei Van Hanegem na afloop.

Na de openingstreffer van Paauwe, die halverwege de eerste helft met een vrije trap Waterreus verraste, kon de doelman van PSV bijna een uur lang werkloos toekijken hoe zijn collega Dudek alle ballen uit het doel ranselde. Schoten van Bruggink en Van Nistelrooy pareerde hij met zijn vuisten en vingertoppen. Kopballen van Bouma en Van Bommel plukte hij klemvast uit de lucht. Dudek combineert show met degelijkheid en onderscheidt zich daarmee van andere wereldtoppers. Volgens ploeggenoot Bosvelt is de Poolse mijnwerkerszoon "abnormaal goed en daarom rijp voor de psychiater".

Dudek en Bosvelt waren de puinruimers bij Feyenoord, dat profiteerde van het gehaaste spel van de tegenstander. Als een kip zonder kop liepen de meeste PSV'ers over het veld. Ze wisten zich geen raad met de dichtgespijkerde defensie van Feyenoord. Goede voorzetten vanaf de flanken waren noodzakelijk om een bres in de verdediging te slaan, maar met name Rommedahl mist de vereiste traptechniek. De Deense draver werd in de tweede helft vervangen door de Finse lichtgewicht Kolkka, die evenmin bekend staat om zijn 'bananenvoorzetten'. Met als gevolg dat het vleugellamme PSV te veel afhankelijk was van zijn omsingelde centrumspitsen. Gerets had gekozen voor een aanvalslinie met Bruggink en Van Nistelrooy. Routinier Nilis moest met een zuur gezicht op de reservebank plaatsnemen. De Belgische international raakte afgelopen zaterdag tegen Vitesse geblesseerd aan zijn knie, maar hij was "volgens de dokter" voldoende hersteld om een hele wedstrijd te spelen. Invaller Nilis was na afloop "diep ontgoocheld" in de "tactische keuze" van de trainer. Gerets wilde "geen commentaar" geven en daarmee gaf hij aanleiding voor speculaties in de wandelgangen.

Nilis is ontevreden over de inhoud van de aanbieding die PSV hem tijdens de winterstop heeft gedaan. De 32-jarige aanvaller wordt volgend seizoen geen basisplaats gegarandeerd bij PSV. Hij voelde zich miskend en hij gaf zijn zaakwaarnemers opdracht naar een andere, buitenlandse club uit te kijken. Hij schermt met enkele lucratieve aanbiedingen (Racing Genk, Glasgow Rangers) en hoopt volgende week zijn keuze kenbaar te maken. "Voor mijzelf ben ik er uit", zei Nilis gisteravond.

Aan zijn plaats op de reservebank wenste Nilis in het openbaar geen conclusies te trekken. "Het lijkt me niet verstandig om mijn gevoelens uit te spreken. Anders ga ik gekke dingen zeggen. Ik ben enorm teleurgesteld over wat er de afgelopen dagen is gebeurd en daar wil ik het graag bij laten", zei de publiekslieveling die in de tweede helft inviel voor Van der Weerden. Met of zonder Nilis, PSV kon de achterstand niet ongedaan maken en leed zijn derde opeenvolgende thuisnederlaag. Met als gevolg dat momenteel zes Nederlandse clubs titelaspiraties mogen koesteren. Vitesse, Heerenveen en FC Twente kunnen zich meten met de gevestigde orde, gezien de stand op de ranglijst en gezien het vertoonde spel van afgelopen week.

Scheidsrechter Wegereef, die deze week werd opgenomen in de voorlopige selectie voor het Europees kampioenschap, speelde gisteravond een belangrijke rol bij PSV-Feyenoord. In de slotfase benadeelde hij de bezoekende club twee keer. Eerst verzuimde hij de voordeelregel toe te passen, toen de Feyenoorder Cruz in kansrijke positie werd teruggefloten na een overtreding op een medespeler. Even later gaf Wegereef geen penalty aan Feyenoord, toen Cruz in het strafschopgebied door Heintze aan zijn shirt werd getrokken en viel. PSV voelde zich benadeeld bij het doelpunt van Feyenoord. Paauwe mocht een vrije trap overnemen, nadat hij de bal de eerste keer slecht had geraakt. In de rebound scoorde hij met een laag schot. Wegereef gaf Paauwe een herkansing, omdat een andere Feyenoorder voor de eerste schotpoging had gewezen op de geringe afstand van 'de muur' van PSV. In dat geval moet een scheidsrechter de muur op de juiste afstand zetten (9.15 meter). Hij moet de vrije trap laten overnemen en de schutter moet wachten op een teken, gebaar of fluitsignaal van de arbiter.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)