NRC Handelsblad Profiel Algemene Rekenkamer
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


ALGEMENE REKENKAMER
BELASTINGONDERZOEK
PRESIDENT
COLLEGE
POLITICI
INTERNATIONAAL
NASLEEP
TAKEN
ORGANISATIE
GESCHIEDENIS
ANDERE LANDEN
INLICHTINGEN
RAPPORTEN

College

Uit drie personen bestaat het college dat aan het hoofd staat van de Algemene Rekenkamer. Naast president H.E. Koning (VVD) zijn dat de leden S.J. Stuiveling (PvdA) en A.J.E. Havermans (CDA).


Gepokt en gemazeld

Foto ANP
Drs. S.J. (Saskia) Stuiveling (53)

Geboorteplaats: Hilversum

1973-1975 organisatie-adviseur

1975-1981 beleidsmedewerker
gemeente
Rotterdam

1980 waarnemend
gemeentelijk ombudsman

1981 lid Eerste Kamer voor de PvdA

1981-1982 staatssecretaris
Binnenlandse Zaken

1983-1984 coördinatie
onderzoek parlementaire
enquetecommissie RSV

1984 lid Algemene Rekenkamer

Nog niet eens klaar met het eindrapport van de door haar gecoordineerde RSV-enquete begon drs. Saskia J. Stuiveling (PvdA) op 1 oktober 1984 aan haar carriere bij de Algemene Rekenkamer. Nu, ruim veertien jaar later, zit zij daar nog. Haar lange periode bij een en hetzelfde instituut mag opmerkelijk heten, gezien de onstuimige carriere die zij voor haar komst naar de nationale rekenmeesters maakte.

Stuiveling heeft ook een groot aantal functies aan haar neus voorbij zien gaan. Zij stond hoog op de lijst van burgemeesterskandidaten voor Rotterdam, werd ook getipt als tweede vrouwelijke commissaris van de koningin (Drenthe, 1992) en zag even daarvoor al het voorzitterschap van de Rekenkamer om partij-politieke redenen aan zich voorbij gaan. Voormalig Rekenkamervoorzitter F. Kordes: ,,Wij hadden, heel modern, een tweede vrouw voorgesteld voor het bestuur van de Rekenkamer. Dat is niet doorgegaan. Uiteindelijk heeft Stuiveling mede daardoor de functie van voorzitter aan zich voorbij zien gaan, terwijl minister Dales (Binnenlandse Zaken) er voor was. Niets ten nadele van Henk Koning, maar het was jammer.''

Samen met onder meer Kordes leidde Stuiveling jarenlang de Rekenkamer. Grootscheepse vernieuwingen voerden zij door. Kordes en Stuiveling hebben volgens Rekenkamer-medewerkers beiden een sterke persoonlijkheid. Kordes: ,,Stuiveling was een scherp en analytisch denker. Ze zegt waar het op staat. Jaknikkers zal ze proberen naar haar hand te zetten, maar als je haar goed leert kennen en je durft een debat aan te gaan, is het een fantastische collega. We zagen allebei in dat vernieuwing van de Rekenkamer noodzakelijk was en hebben de zaak zo ingericht dat die meer aan een maatschappelijke behoefte tegemoet zou komen.''

,,Ik ben iemand die blanco staat tegenover de instelling waar ik ga beginnen'', zei Stuiveling in 1984, ,,maar wel iemand die de wet en de publicaties van de instelling kent.'' Blanco is ze nu in ieder geval niet meer te noemen. Gepokt en gemazeld na bijna vijftien jaar Rekenkamer wacht haar binnenkort een nieuwe voorzitter. Haar derde.


Altijd beschikbaar

Foto NRC Handelsblad,
Leo van Velzen
Mr.dr. A.J.E. (Ad) Havermans (54)

Geboorteplaats: Bergen op Zoom

1959 gemeentesecretaris Zevenaar

1963 burgemeester Pannerden

1969 burgemeester Druten

1974 burgemeester Doetinchem

1984 gepromoveerd in de sociale weten schappen op de artikel 12-status van gemeenten

1985 burgemeester Den Haag

1996 lid Algemene Rekenkamer

De CDA'er Ad Havermans (64) lijkt op het eerste gezicht niet bepaald de juiste man op de juiste plaats bij een instituut dat waakt over zorgvuldig financieel beheer bij de overheid. De jurist Havermans heeft weliswaar grote belangstelling voor overheidsfinancien, zoals ook blijkt uit zijn proefschrift over artikel 12-gemeenten, maar beschikt niet over een onberispelijke staat van dienst. Het financiele tekort van Den Haag liep in de elf jaar dat Havermans burgemeester was enorm op, waardoor de gemeente uiteindelijk de door hem uitgebreid bestudeerde artikel 12-status moest aanvragen.

,,Het is te makkelijk om hem dat persoonlijk aan te rekenen, maar aan de andere kant draagt hij wel een deel van de collectieve verantwoordelijkheid'', zei oud-Rekenkamer-president Kordes tweeeneenhalf jaar geleden in de Haagsche Courant. Havermans was ook commissaris bij Groeigarant, een beleggingsfonds van de voormalige stuntbankier Jongbloed dat ondanks een `onfeilbaar' computermodel een fiasco bleek.

Toch noemde Kordes hem the right man in the right place, mede wegens zijn vaardigheid in het leggen van ,,externe contacten''. De beminnelijke oud-burgemeester van onder meer Doetinchem bleef ook in Den Haag de dorpsburgemeester, die altijd voor iedere burger beschikbaar was. Tot diep in de nacht konden boze Hagenaars hem uit bed bellen en overdag ging de zeer enthousiaste burgervader menigmaal op zijn fiets langs de bewoners. Havermans slaagde er in de bevolkingsgroepen van de tamelijk gesegregeerde residentie met elkaar te verzoenen. Hij gold bovendien als voortreffelijk gastheer van de diplomatieke vertegenwoordigingen in de stad en wist dankzij zijn goede internationale contacten internationale instellingen naar Den Haag te halen.

Voor de Rekenkamer, die vaak opereert in een politiek mijnenveld, zijn deze externe contacten zeer belangrijk. De rekenmeesters hebben informatie nodig van de vaak onwillige departementen, bespreken concept-rapporten door met de ministeries en onderhouden voordurend contacten met de politiek. De netwerker Havermans voelt zich hierbij als een vis in het water.

NRC Webpagina's
18 MAART 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999