U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Profiel Koerden
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen

KOERDEN
TRAGIEK VAN EEN VOLK
KOERDISCH NATIONAAL CONGRES
IDENTITEIT
POLITIEKE PARTIJEN
IN NEDERLAND
TURKIJE
IRAN
SYRIË
VOORMALIGE SOVJET-UNIE
IRAK
BOEKEN
KOERDEN IN NEDERLAND
FOTO'S
INTERNET

Foto's

De foto's op deze pagina's komen uit het boek Atatürks Children (Londen, 1996) van de Britse journalist Jonathan Rugman en zijn gemaakt door fotograaf Roger Hutchings. De historische foto's op deze pagina's zijn overgenomen uit: Kurdistan, in the shadow of history van Susan Meiselas.

Parlementslid
Het parlementslid Hasan Hayri in traditionele klederdracht, die in 1923 ter dood werd gebracht nadat hij werd beschuldigd van Koerdisch separatisme. Hij droeg de kleding in het parlement om te laten zien dat Turken en Koerden konden samenleven.

Vrouw in Iran
Een Iraans-Koerdische vrouw, gefotografeerd door de etnograaf Mohammad Mokri in de jaren dertig. ,,Toen ik iemand vroeg een stoel voor haar te halen, was ze zeer vereerd.''

Oost-Turkijke
Een Koerdisch dorp in de bergen in de buurt van de stad Van, in Oost-Turkije. Al sinds 1987 geldt in delen van Oost-Turkije de noodtoestand. De inwoners van vele honderden dorpen in het gebied zijn verdreven door Turkse militairen in hun strijd tegen de PKK. Duizenden mensen zijn daarbij omgekomen.

Irak
Gevluchte Iraakse Koerden in het grensgebied met Turkije. Na de Golfoorlog in 1991 kwamen de Koerden in Noord-Irak in opstand tegen het bewind van Saddam Hussein. Toen het oproer werd neergeslagen, vluchtten de Koerden naar Turkije. De geallieerden verklaarden daarop een gebied van vijftigduizend vierkante kilometer in Noord-Irak tot 'veilig gebied' om de Koerden in staat te stellen terug te keren.

NRC Webpagina's
17 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999