U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Rapport verontrust Kamerleden

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG/ENSCHEDE, 28 FEBR. De Tweede Kamer heeft vanmorgen haar verontrusting uitgesproken over de conclusie van de commissie-Oosting dat de overheid geen lering had getrokken uit een eerdere vuurwerkramp in Culemborg in 1991. "Die constatering vraagt om maatregelen om het lerend vermogen van de overheid te activeren", aldus het Kamerlid Wagenaar (PvdA).

Haar collega Mosterd (CDA) noemde het juist in het licht van 'Culemborg' "absoluut onbegrijpelijk" dat de ernst van de risico's van vuurwerk is onderschat. Ook GroenLinks noemde het "schokkend" dat de verschillende overheden hadden gefaald en hun verantwoordelijkheid niet hadden genomen, zoals bij de vuurwerkramp van vorig jaar in Enschede was gebleken.

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) stelde bij de presentatie van het rapport dat niet alleen de overheid maar ook burgers en bedrijven consequenties moeten trekken uit de ramp. "We moeten niet alleen zeggen wat we doen, maar ook doen wat we zeggen." Het kabinet komt overigens pas eind maart met een uitgebreide reactie op het rapport.

De partijen, die aan het begin van de middag met hun reacties kwamen, onderstreepten zonder uitzondering dat ook het bedrijf S.E. Fireworks ernstig was tekortgeschoten. Advocaat G. Meijers van eigenaar Pater van S.E. Fireworks bestrijdt echter dat zijn cliënt op de hoogte had moeten zijn van de ondeugdelijke classificaties van professioneel vuurwerk. "Wijsheid achteraf", stelde hij. "Het vuurwerk werd geclassificeerd in China, daar kreeg je geen vinger tussen." De conclusie dat de vuurwerkramp was voorkomen als het bedrijf zich aan de vergunningen had gehouden, noemde hij willekeurig. "Als de gemeente de goede vergunningen had verstrekt, was het ook niet gebeurd."

De gemeente Enschede erkende vanmiddag dat de controle en handhaving onvoldoende is geweest en op een aantal punten is tekortgeschoten. Burgemeester Mans wilde bij de presentatie van het rapport nog geen conclusies trekken. De gemeenteraad vergadert over drie weken over het rapport.

De ambtenarenbond ABVAKABO verklaarde dat uit het rapport van Oosting blijkt dat de overheid in haar controlerende taken is tekortgeschoten. De bond schrijft dat mede toe aan de jarenlange bezuinigingen op de collectieve sector. De gemeente Enschede heeft daarom onvoldoende kunnen zorgen voor de veiligheid van haar burgers.

NRC Webpagina's
28 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad