U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Man in arrest wegens brand bij S.E. Fireworks

Door onze correspondent
ALMELO, 10 FEBR. Justitie heeft een 33-jarige Enschedeër aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand op het terrein van S. E. Fireworks, op 13 mei vorig jaar. De brand leidde tot een explosie die aan 22 mensen het leven kostte.

Justitie verdenkt verder drie Enschedeërs van meineed. De 33-jarige verdachte is op 26 januari aangehouden. De rechtbank in Almelo heeft zijn hechtenis gisteren met dertig dagen verlengd. Volgens persofficier P. van Kesteren is er "meer dan een redelijk vermoeden van schuld". Verder doet justitie geen mededelingen. De aanhouding is twee weken stilgehouden uit overwegingen van privacy: "Je moet eerst zeker weten dat je een vrij zware verdenking hebt", aldus Van Kesteren.

De drie Enschedeërs die worden verdacht van meineed zijn twee mannen van 31 en 32 jaar en een 36-jarige vrouw. Zij hebben volgens justitie eind januari in een getuigenverhoor onder ede onjuiste verklaringen over de 33-jarige verdachte afgelegd. Zij zijn inmiddels vrijgelaten. Justitie wil niets zeggen over hun relatie met de 33- jarige Enschedeër. De directeuren van S.E. Fireworks, R. Bakker en W. Pater, hebben volgens hun advocaten respectievelijk "opgelucht" en "gematigd hoopvol" gereageerd. " Mijn cliënt heeft altijd verklaard dat de brand door menselijk handelen moet zijn ontstaan, zegt J. Plasman, raadsman van Bakker. Ook als de verdachte bekent, worden Bakker en Pater nog steeds verantwoordelijk gehouden voor het overtreden van milieuregels. "Maar dan hebben ze hun straf er al ruimschoots opzitten", verklaart Paters advocaat G. Meijers.

De Commissie-Oosting, die de ramp onderzoekt en kort na de aanhouding op de hoogte is gebracht door justitie, zal pas bij een bekentenis van de verdachte haar eindrapport aanpassen. Voor het ontstaan van het eerste vlammetje worden in het rapport verschillende theorieën gehanteerd, zoals brandstichting en onzorgvuldig handelen. B en W van Enschede wilden gisteren niet reageren.

NRC Webpagina's
10 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad