U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Politie houdt verdachte brand S.E. Fireworks aan

ALMELO, 9 FEBR. Justitie heeft een 33-jarige man uit Enschede aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het ontstaan van de brand bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo vrijdag bekendgemaakt. De man is al op 26 januari aangehouden. De raadkamer van de rechtbank in Almelo heeft zijn hechtenis vrijdag met dertig dagen verlengd.

Volgens persofficier van justitie P. van Kesteren heeft het OM ,,meer dan een redelijk vermoeden van schuld. Maar een ernstige verdenking is nog altijd heel wat anders dan een wettig en overtuigend bewijs''.

De man is aangehouden op basis van het artikel 157 van het wetboek van strafrecht, opzettelijke brandstichting. Justitie wil verder geen mededelingen doen. ,,We zijn druk met het onderzoek bezig'', stelt Van Kesteren. In het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp zijn ook drie personen aangehouden omdat ze tijdens het getuigenverhoor bij de rechter commissaris meineed hadden gepleegd. Het gaat om twee mannen van 31 en 32 jaar en een 36-jarige vrouw uit Enschede.

De aangehouden man is vermoedelijk geen werknemer van het vuurwerkbedrijf. Advocaat G. Meyers van een van de directeuren van S.E. Fireworks, W.P. (Pater), gaat er vanuit dat zijn cliënt de aangehouden man niet kent. De jurist denkt verder dat de arrestatie ook voor de zaak van P. een gunstig effect kan hebben. ,,Het zou heel mooi zijn als er een duidelijke oorzaak aan te wijzen valt. Ik denk dat dat voor iedereen beter is'', aldus de raadsman.

P. en mededirecteur B. (Bakker) worden verdacht van overtreding van milieuwetten en betrokkenheid bij illegale verkoop van vuurwerk. Hun hechtenis is door de rechtbank in Almelo geschorst. (ANP)

NRC Webpagina's
9 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad