U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Brandweer: had geen aanvalsplan


De brandweer van Enschede is voor de brand niet betrokken geweest bij de gang van zaken op het bedrijf S.E. Fireworks. Haar rol begint pas als de alarmcentrale op 13 mei, om 15u02 de eerste meldingen krijgt van de brand. "Door het (veelal) ontbreken van informatie hebben de bevelvoerders van de brandweer Enschede onvoldoende inzicht in de gevaren van de risicovolle bedrijven in hun verzorgingsgebied."

"De brandweer heeft jarenlang geprobeerd een adviesfunctie toebedeeld te krijgen in de afgifte van milieuvergunningen." "Een groot struikelblok hierblij blijkt de financiële claim die de brandweer aan die adviesfunctie verbindt."

"Ondanks het advies van adviesbureau AVIV [in opdracht van de provincie, red. ] had de brandweer Enschede (nog) geen aanvalsplan of iets dergelijks gemaakt. " "Ook op de alarmcentrale is geen objectspecifieke informatie aanwezig. Een aanvalsplan of de in Enschede gehanteerde uitgeklede vorm van een aanvalsplan, de bevelvoerderskaart, had leidinggevenden kunnen informeren dat naast klasse 1.4 vuurwerk [de lichtste categorie, red.] ook klasse 1.3 vuurwerk bij S.E. Fireworks aangetroffen had kunnen worden."

"Er is door de brandweer Enschede geen oefening gehouden waarbij vuurwerkopslag een rol speelt."

"Er heeft [tijdens de brandbestrijding, red.] geen gestructureerde verkenning plaatsgevonden. Hierdoor zijn branduitbreidingen op een laat tijdstip ontdekt. "

"Door het ontbreken van elementaire brandveiligheidsvoorzieningen (..) bij S. E. Fireworks is de brandweer voor een bijna onmogelijke taak komen te staan." "Van de vier ingezette autospuiten is er slechts één met een kwantitatieve bezetting overeenkomstig de landelijke norm (zes personen) ingezet. (..) Hierdoor ontstaan operationele beperkingen."

"Met de normale bezetting (..) heeft de bevelvoerder meer gelegenheid de acties van zijn brandwachten te leiden. Nu ziet de bevelvoerder zich genoodzaakt een slang op te halen en even later ook nog eens een ladder."

NRC Webpagina's
15 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad