U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Fireworks: vergunningen ontbraken


De eigenaren van S.E. Fireworks zijn de hoofdverdachten in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. De acht rijksinspecties hebben zich in hun onderzoek niet zozeer op de eigenaren R. Bakker en W. Pater gericht. Toch gaan ook zij in de rapporten die vandaag zijn vrijgegeven, niet vrijuit. "Een aantal malen zijn er al door Kunstvuurwerkbedrijf Smallenbroek en/of S.E. Fireworks veranderingen in de inrichting doorgevoerd, voordat de daarbij behorende vergunningsprocedures waren opgestart."

"De garageboxen en de zeecontainers zijn zonder bouwvergunning geplaatst." "Tot op de dag van de ramp is er in relatie tot het bestemmingsplan 'Enschede-Noord', sprake geweest van illegaal gebruik door S.E. Fireworks, door het in strijd met de bestemming opslaan van vuurwerk in tenminste 11 zeecontainers. Voor dit gebruik hebben B en W van de gemeente Enschede geen vrijstellingen verleend."

"Op het binnenterrein van S.E. Fireworks hebben een eigenaar en een medewerker van S.E. Fireworks contact met brandweerlieden. Deze medewerker vestigt de aandacht van de brandweerlieden op een groot gevaar in compartiment C1. Een brandwacht die dat hoort, verzet het waterkanon zodanig dat dit kanon nu de gevel van C1 nat houdt. [In C1 bleek later voornamelijk weinig gevaarlijk siervuurwerk te hebben gelegen, red.]"

NRC Webpagina's
15 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad