U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Directeur Fireworks: geld voor tip

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 JULI. Eigenaar- directeur R. Bakker van S.E. Fireworks looft 50.000 gulden uit voor de gouden tip die kan leiden tot opheldering van de oorzaak van de vuurwerkramp. Dit heeft zijn advocaat J. Plasman gisteravond meegedeeld. Bakker gaat er volgens zijn raadsman van uit dat de oorzaak van de ramp in Enschede op 13 mei van dit jaar "gelegen is in de aanwezigheid van personen op het terrein". Bij de vuurwerkramp kwamen 21 mensen om het leven.

Het is de eerste keer dat de verdachte Bakker openlijk het verband tussen personen op het terrein en de oorzaak van de ramp onderschrijft. Opvallend is ook dat over meerdere "personen" wordt gesproken. Iedereen die iets meent te weten over de gang van zaken op die bewuste zaterdag kan dat schriftelijk bekend maken aan het kantoor van de advocaat in Amsterdam. De actie van de Fireworks-baas komt nadat NRC Handelsblad gisteren onder meer op basis van verklaringen van ooggetuigen en omwonenden beschreef dat er mensen van de vuurwerkfabriek op het terrein waren in de uren voorafgaande aan de vernietigende explosies. Werken op zaterdag was volgens de getuigen eerder regel dan uitzondering. Direct na de ramp werd namens Fireworks verklaard dat er sinds vrijdagavond 12 mei niemand meer was geweest.

Bakker zit samen met zijn mede-directeur W. Pater vast op verdenking van overtreding van de wet milieubeheer en van illegale verkoop van vuurwerk. De raadsman van Pater betwijfelt of het uitloven van een beloning op dit moment wel de juiste actie is om achter de waarheid te komen. Bovendien is zijn cliënt "geruïneerd" en heeft hij geen geld om een beloning uit te loven, zo liet advocaat G. Meyers gisteravond weten.

NRC Webpagina's
29 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad