U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

'Onderzoek naar Fireworks te beperkt'

Door onze redacteur BAS BLOKKER
ENSCHEDE, 22 JULI. J.P. Plasman, advocaat van Fireworks-directeur Bakker, heeft het college van procureurs-generaal gevraagd in te grijpen in het strafrechtelijk onderzoek. Volgens Plasman is het onderzoek te beperkt van opzet.

Justitie in Almelo onderzoekt feitelijk slechts de betrokkenheid van de directeuren Bakker en Pater bij de fatale explosie, aldus Plasman, en niet de rol van de overheid als vergunningverlener en -handhaver. Plasman citeert in zijn brief uit een proces-verbaal van 11 juli waarin het OM de drie onderzoeksvragen formuleert. 1) Hoe is de brand ontstaan; 2) hoe heeft de brand zich kunnen uitbreiden; 3) hoe heeft de brand tot zo'n omvangrijke explosie kunnen leiden?

Alleen in verband met vraag 1 noemt het OM de vergunningverlening en de handhaving als "invalshoek". Volgens Plasman zou die invalshoek juist met name bij vraag 2 aan de orde moeten komen. Hij heeft het college van PG's de verklaring van "een deskundige" meegestuurd. Die meent dat de grootste fout is geweest dat de deuren van de zeecontainers en van de bunkers in de grote bewaarplaats op elkaar gericht stonden, op geringe afstand. Daarover staat niets in de laatste milieuvergunning die de gemeente Enschede aan S.E. Fireworks gaf. Sindsdien hebben verschillende milieuhandhavers de situatie ter plekke gezien en goed gevonden.

Bakker en Pater zitten vast op verdenking van het overtreden van de Milieuwet en de illegale verkoop van professioneel en consumentenvuurwerk aan particulieren.

Gisteren besliste het gerechtshof in Arnhem dat er voldoende redenen zijn om het verlengen van het voorarrest van Bakker te rechtvaardigen. Het hof bevestigde daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Almelo, waartegen Bakker beroep had aangetekend. Ook mede-directeur Pater is in beroep gegaan tegen de beslissing van de rechtbank om zijn voorarrest te verlengen. In deze zaak heeft het hof nog geen beslissing genomen, zo deelt zijn advocaat G. Meyers desgevraagd mede.

NRC Webpagina's
22 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad