U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Voorarrest verlengd

Directeuren Fireworks blijven in cel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JULI. De directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf SE Fireworks blijven voorlopig in de cel. Vanochtend heeft de raadkamer van de Almelose rechtbank besloten de voorlopige hechtenis van de twee directeuren met dertig dagen te verlengen.

Aan de bezwaren van de advocaten daartegen is de rechtbank voorbijgegaan. Dit is wel de laatste verlenging van het voorarrest. Na afloop hiervan moet een zitting volgen. De verwachting bij justitie en politie is dat het een zogeheten pro-forma zitting wordt, omdat het onderzoek nog enkele maanden in beslag neemt.

De vijf werknemers en oproepkrachten van SE Fireworks die dinsdag werden aangehouden wegens de illegale verkoop van vuurwerk, zijn vrij. Zij hebben allen een bekentenis afgelegd.

Fireworks-directeuren R. Bakker en W. Pater zijn en blijven verdacht van overtreding van de milieuregels. Op 13 mei ontplofte hun vuurwerkopslag. Vierhonderd huizen werden daarbij verwoest, 21 mensen kwamen om het leven. Justitie vermoedt dat de situatie op het bedrijfsterrein heeft bijgedragen tot de explosie. In dat verband wordt ook de handelwijze onderzocht van de verschillende overheidsinstanties die vergunningen voor de inrichting hebben afgegeven en gecontroleerd.

Bij de laatste vordering tot verlenging van het voorarrest heeft het OM een nieuwe verdenking aan de rechtbank voorgelegd: "illegale verkoop van consumenten- en professioneel vuurwerk aan particulieren". Het vuurwerk dat in beslag is genomen bij de arrestatie van de verdachte (ex-)werknemers, kan volgens justitie afkomstig zijn uit de voorraad van SE Fireworks. Onderzocht wordt dan ook of de directeuren op de hoogte waren van de handel van hun (voormalige) personeel.

Het OM heeft inmiddels laten weten dat beide directeuren niet "in direct verband kunnen worden gebracht met het ontstaan van de eerste brand op het bedrijfsterrein". Dat betekent dat zij in ieder geval niet op het terrein aanwezig waren toen de brand ontstond. Het is onduidelijk of er wel werknemers of oproepkrachten aanwezig waren. Een werknemer heeft tegenover de politie verklaard dat hij voor de brand op het terrein is geweest en dat er toen niets aan de hand was. Zijn eerste verklaring over het tijdstip waarop hij op het terrein was, heeft de werknemer na nadere vragen van de politie bijgesteld. Ruim een uur voor het ontstaan van de eerste brand is hij van het terrein gegaan, zo luidt nu zijn verklaring. Deze werknemer hoort niet bij de gearresteerden, hij is ook geen verdachte in de zaak, alleen getuige. Vorige week is hij onder ede verhoord door de rechter-commissaris.

NRC Webpagina's
14 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad