U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Onderzoek Fireworks

Directeuren niet bij brand betrokken

Door onze redacteur BAS BLOKKER
ROTTERDAM, 12 JULI. De directeuren van SE Fireworks waren niet betrokken bij het ontstaan van de brand die leidde tot de vuurwerkontploffing die op 13 mei een groot deel van Enschede verwoestte en 21 mensen het leven kostte.

Dat blijkt volgens advocaat J.P. Plasman uit een proces-verbaal dat het openbaar ministerie bij de raadkamer van de rechtbank in Almelo heeft ingeleverd. De raadkamer behandelt vanmiddag het verzoek van het openbaar ministerie om de voorlopige hechtenis van beide directeuren met nog eens veertien dagen te verlengen. Plasman, raadsman van Fireworks-directeur R. Bakker, citeert het verbaal: "Met betrekking tot het ontstaan van de brand kan gezegd worden dat er geen directe aanwijzingen zijn dat verdachte Bakker in dezen verdacht is." G. Meijers, advocaat van mede-directeur W. Pater, zegt dat voor zijn cliënt " exact hetzelfde" geldt.

In de zaak-Fireworks zitten inmiddels in totaal negen mensen vast. Gisteren werden nog eens vijf werknemers aangehouden op verdenking van illegale verkoop van vuurwerk. Het gaat daarbij om de verkoop van professioneel, 'groot' vuurwerk aan particulieren. Het bezit van groot vuurwerk, dat een veel grotere explosieve kracht heeft dan consumentenvuurwerk, is voor particulieren verboden.

De twee directeuren bevinden zich sinds 20 mei in voorlopige hechtenis. Vorige week zijn een werknemer en een ex-werknemer gearresteerd op verdenking van illegale handel in vuurwerk. Het OM laat weten dat "alle aanhoudingen die tot nu toe in het strafrechtelijk onderzoek zijn verricht, passen in het streven van het openbaar ministerie om zich een goed beeld te vormen van de bedrijfsvoering bij S.E. Fireworks". De rechter-commissaris heeft de rechtbank gevraagd of de voorlopige hechtenis van de twee arrestanten van vorige week nog eens verlengd kan worden. M. van Vuuren, advocaat van een van deze arrestanten, betwijfelt ten zeerste of zijn cliënt zo lang in voorarrest zou zitten als hij bij een willekeurig ander bedrijf illegaal zou hebben gehandeld. "Als er die ramp niet was gebeurd, was hij niet eens gearresteerd", vermoedt Van Vuuren. Naar verluidt heeft het onderzoeksteam, 87 mensen groot, nog geen beeld van oorzaak en gevolg van de ramp. De onderzoeksvraag lijkt vooralsnog te verschuiven van de kwestie: wie heeft de brand veroorzaakt, naar: wat lag er opgeslagen dat zo'n explosie kon veroorzaken? Het door Plasman geciteerde verbaal betekent dat de directeuren in ieder geval niet op hun bedrijf aanwezig waren op het moment van de ramp en dat daar ook geen personeel op hun verzoek aan het werk was. Een werknemer van Fireworks, die vorige week als getuige onder ede is verhoord door de rechter-commissaris, heeft verklaard dat hij op die bewuste zaterdagochtend nog laat op het terrein was. Hij haalde daar een hogedrukspuit op om in zijn eigen tuin onkruid te bestrijden. Hij verklaarde voorts dat hij bij die gelegenheid een zwerver heeft gezien die vanaf de Tollensstraat over de muur van een aangrenzend bedrijf probeerde te klimmen. Vervolgens zou deze werknemer direct naar Fireworks-directeur Bakker zijn gereden om hem hiervan op de hoogte te stellen. Dezelfde werknemer was na het uitbreken van de brand naar eigen zeggen als eerste medewerker weer ter plekke. Volgens hem heeft de brandweer de toegangsdeur tot de binnenplaats met een koevoet moeten forceren.

NRC Webpagina's
12 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad