U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Rechtbank vraagt dossier Fireworks

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 30 JUNI. Het openbaar ministerie in Almelo moet binnen 14 dagen het hele strafdossier over de vuurwerkramp in Enschede overdragen aan de raadkamer van de rechtbank. De voorlopige hechtenis van de beide directeuren van de rampfabriek S.E. Fireworks is voor dezelfde periode verlengd. Het OM had gevraagd om een verlenging van de voorlopige hechtenis met 30 dagen.

De directeuren R. Bakker en W. Pater van S.E. Fireworks zitten sinds 20 mei vast. Ze zitten bovendien 'in beperkingen', dat wil zeggen dat ze geen contact met de buitenwereld mogen onderhouden en dat hun advocaten niet met derden over de inhoud van het dossier mogen spreken, ook niet nadat het onderzoek is afgerond. De raadkamer wil nu het hele dossier zien om te kunnen beoordelen of de door het OM verlangde verlenging van het voorarrest, inclusief de beperkingen, terecht is.

Advocaat G. Meijers van directeur Pater heeft bezwaar gemaakt tegen de beperkingen die het OM hem oplegt. Hij wil bovendien alle stukken uit het dossier of in elk geval een lijst met de stukken die hij van de rechter-commissaris niet mag zien. Hij had tevens een verzoek ingediend om de rechter-commissaris van het onderzoek te halen. Volgens Meijers frustreerde die de rechten van de verdediging.

De wrakingskamer van de rechtbank in Almelo heeft dat verzoek vanochtend echter afgewezen. Er is naar het oordeel van de rechters geen aanwijzing voor partijdigheid van de rechter-commissaris. Al schrijven de rechters wel dat "de rechter-commissaris in zijn onderzoekstaak enigszins is doorgeschoten" met de eis dat de advocaten ook na het onderzoek niet over het dossier mogen spreken.

De commissie-Oosting, die de vuurwerkramp in Enschede onderzoekt, heeft woensdag een protocol ondertekend met het OM ter uitwisseling van informatie. Voorzitter Oosting noemde deze samenwerking in Nederland uniek. In het kader van de overeenkomst mag de commissie de twee directeuren van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks ook horen. Oosting zei gisteren te hopen dat zijn onderzoek is afgerond op 1 november.

NRC Webpagina's
30 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad