U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Advocaat van directeur S.E. Fireworks:

'Vuurwerk was niet oorzaak explosie'

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 3 JUNI. De explosie die op 13 mei in Enschede aan ten minste achttien mensen het leven kostte en vierhonderd huizen verwoestte, is niet veroorzaakt door vuurwerk. Dit zegt mr. J.P. Plasman, advocaat van R. Bakker, een van de directeuren van de ontplofte vuurwerkopslag S.E. Fireworks.

"Van alle kanten" krijgt Plasman te horen dat deskundigen het erover eens zijn dat bij de laatste, fatale explosie iets anders is ontploft dan het vuurwerk dat in het bedrijf opgeslagen mocht worden. Of die informatie afkomstig is uit het justitieel onderzoek mag hij niet zeggen, en evenmin of die deskundigen bij het onderzoek zijn betrokken. Volgens hem was directeur Bakker niet op de hoogte van de aanwezigheid van deze 'bedrijfsvreemde' springstof. Op de plaats van de ramp doet TNO onderzoek. "Aard en wijze van de explosie en uitwerking ervan zijn niet te verklaren doordat er domweg meer vuurwerk lag dan was toegestaan, of dat er een zeecontainer te veel op het terrein stond", aldus Plasman. Hij verwacht dat het onderzoek zich zal richten op de vraag of de beide verdachten, Bakker en mede-eigenaar W. Pater, wisten dat die fatale springstof zich op hun terrein bevond. "Bakkers standpunt is steeds geweest dat hij de milieuwetgeving niet heeft overtreden."

De twee directeuren van S.E. Fireworks zijn inmiddels overgebracht naar het huis van bewaring waar ze ten minste nog dertig dagen gevangen zullen zitten. Advocaat G. Meijers van mede-eigenaar Pater heeft de rechter-commissaris verzocht het gerechtelijk vooronderzoek uit te breiden tot de gemeente Enschede en burgemeester Mans. "Als bij S.E. Fireworks conform de vergunning is gewerkt, en de vergunning was zo gebrekkig dat deze explosie heeft kunnen gebeuren, dan is het nog maar de vraag waar de strafrechtelijke verantwoordelijkheid ligt."

Volgens Meijers richt het onderzoek zich nu eenzijdig op de betrokkenheid van de beide directeuren van S.E. Fireworks. "Terwijl er alle aanwijzing is dat er fouten zijn gemaakt bij de verlening van de vergunning." Ook heeft Meijers de rechter-commissaris verzocht om toevoeging aan het dossier van stukken uit het onderzoek naar mogelijke brandstichting.

NRC Webpagina's
3 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad