U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Koningin Beatrix: 'Onbegrijpelijke ramp'

Door een onze redacteur PETRA DE KONING
ENSCHEDE, 14 MEI. Op de Roomweg in Enschede, naast de Grolschfabriek, ontdekt een politieman van het Rampen Identificatie Team in een auto het verkoolde karkas van een hond. De politieman kijkt onder de auto: ,,Daar verstoppen mensen zich vaak als ze in paniek zijn.''

Een paar meter verder staan koningin Beatrix en premier Kok, voor de puinhopen waar deze zondagochtend vroeg de lichamen werden gevonden van twee brandweermannen die sinds gistermiddag werden vermist. ,,Hier liggen vrijwel zeker nog meer doden'', zegt een politieagente die de koningin begeleidt. De koningin schudt haar hoofd. Ze kan maar niet begrijpen, zegt ze een paar keer, hoe het mogelijk was: dat zo'n gevaarlijk bedrijf gevestigd was in een woonwijk. ,,Hier móeten'', zegt ze, ,,toch fouten zijn gemaakt?''

Bij de Bijlmerramp, zegt ze, was het anders. Een vliegtuig kan nu eenmaal neerstorten op een woonwijk. Dat is vreselijk, maar het kan. Het had, bedoelt ze, ook net náást de woonwijk kunnen vallen.

Rond de ontplofte vuurwerkopslagplaats, in de wijk Mekkelholt, staat geen huis meer overeind. De politieman die de hond ontdekte, vond in deze straat gistermiddag het lijk van een man. Hij kon niet zien of de man oud of jong was. Het lichaam was verbrand, de helft van zijn gezicht was weg. Op zondagochtend wordt er in de getroffen wijk nog nageblust. Uit de Grolschfabriek stijgen rookwolken op. Mannen van het Rampen Identificatie Team zoeken naar lichamen. Ze controleren ingestorte huizen, ze kijken in en onder ieder autowrak.

De koningin praat met brandweerlieden. Ze wil weten waar het water vandaan komt waarmee ze blussen. En of er wel genoeg water is. Haar bezoek is strak georganiseerd, ze kan niet lang blijven. Ze moet deze zondag nog op bezoek bij haar vader, prins Bernhard, in het ziekenhuis in Utrecht. En ze wil nog langs bij haar moeder, op paleis Soestdijk. Het is moederdag.

Op de persconferentie, na het bezoek aan de rampplek, wil Kok niet ingaan op de verbazing van Beatrix over de lokatie van de vuurwerkopslagplaats. Hij reageert geďrritieerd op vragen erover. Het wordt allemaal onderzocht, zegt hij. Nu moet alle aandacht zijn gericht op de hulpverlening, op de opvang van wijkbewoners.

NRC Webpagina's
14 mei 2000
13.40 uur

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad