U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
A G E N D A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Wijnspreekuur


 VOORKEUR: 


FILM 
MUZIEK  
THEATER 
MUSEA 
GALERIE 

S c h a k e l s
Internet wijngids
Franse wijn
Wijnen uit New Mexico
Wijnen uit Nieuw Zeeland
Wine Spectator
Wijnen uit Californië
Australische wijnen
Wine State Magazine

Wijnspreekuur [1]

Ruim honderd lezers stuurden vragen in voor het wijnspreekuur. Over veilingen, vakantielanden en bewaarwijnen. Conclusie: de NRC-lezer bewaart in zijn kelder veel kostbare wijnen, maar die zijn vaak al over hun hoogtepunt heen als hij ze ontkurkt. Lucette M. Faber geeft antwoord op een aantal vragen.



Illustratie Marc Terstroet
Namens alle abonnees van wie de wijnkelder onder water heeft gestaan, vraag ik u om een antwoord op de volgende vraag: Wat kan ik nog verwachten van de honderd flessen Vino Nobile di Montepulciano, 1991, die twintig dagen onder water hebben gestaan? Het was grondwater uit de kruipruimte, glashelder en ijskoud. Nadat het peil gezakt was en ik de flessen in veiligheid had gebracht en wederom horizontaal had gelegd, bleek dat de kurk, die normaal aan de bovenzijde droog is, doornat was. Moet ik nu van alle flessen het lood verwijderen? Moeten ze, een tikje verticaal staande, drogen? Of heeft u een andere oplossing? Gezien de grote watersnood in ons land is het wellicht nuttig dat ook andere slachtoffers uw advies, of uw condoleances, mogen vernemen.

Naam bij redactie bekend

Uit uw brief begrijp ik dat de etiketten niet van de flessen geweekt zijn en dat is een enorm winstpunt: u hoeft nu niet honderd flessen blind te proeven. Uw flessen hebben niet geleden van het water, het is zelfs wel gunstig dat de kurk even nat geweest is: daardoor zet hij uit en isoleert de wijn nog beter. Het is bekend dat zeer oude flessen wijn die decennia lang op de zeebodem hebben gelegen nog goed drinkbaar zijn. Ik zou overigens wel beginnen met het drinken van deze Vino Nobile, aangezien u er nog honderd hebt. Ze zijn nu echt wel op dronk ('91 was niet zo'n geweldig jaar in Toscane) en voordat ze op zijn, bent u waarschijnlijk een jaar verder. Legt u de flessen gewoon horizontaal, zodat de kurk vochtig blijft. Kortom, geen condoleances, maar veel drinkplezier toegewenst.

Sinds enige jaren ben ik verslingerd aan bourgognes. Gezien mijn niet al te grote beurs (psychotherapeut in opleiding) moet ik vaak de mooiere (lees onbetaalbare) wijnen laten staan. U voelt de vraag al aankomen: waar haal ik prettige bourgognes tussen de ƒ15 en ƒ30 vandaan? Ook een naam van een importeur in de omgeving van Utrecht zou welkom zijn!

Rogier van Huffelen

Het zoeken naar goede Bourgognes in de genoemde prijsklasse is zoeken naar de bekende speld in een hooiberg. Vaak zit je net in de groep van AC Bourgogne of de eenvoudigste gemeente-appellatie. Het hangt helemaal af van de producent of het handelshuis. Ik heb goede ervaringen met de Alliance Vinicole in Heesch (0412-455948) en Wijnhandel Okhuysen in Haarlem (023-5312240). Dichter bij huis zou u eens The Port & Wine Company kunnen proberen (Oude Gracht 113, 030-2367714). Ik mag u aanraden ook eens Duitse rode wijn van de Spätburgunder (hetzelfde ras als de Pinot Noir uit de Bourgogne) te proberen. Ze zijn minder kostbaar en geven toch een 'Bourgondische' impressie. Daarvoor kunt u terecht bij Schuler Wijnimport Hoofddorp (023-5634302) of bij Gilbert ten Houten (0348-425476).

Waar vind ik een duidelijk en uitvoerig overzicht van: wat eet ik bij welke wijn — en omgekeerd?

Paul G.D. van Dam

Een goed boek dat begin van dit jaar is verschenen over wijn en spijs is 'Smaak, het handboek voor het combineren van wijnen en gerechten' van Peter Klosse (uitgeverij Tirion, ISBN 90 5121 662 9.). Het geeft voldoende inzichten om na het lezen en oefenen verder zelf te experimenteren met wijn-spijs combinaties. Ook uitstekend is 'Wijn aan tafel' van Joanna Simon.

Ik heb nog een aantal flessen Chateau Giscours 1966, ons huwelijksjaar, in de kelder liggen. Wij plegen op onze jaarlijkse huwelijksdag zo'n fles te openen, maar hebben inmiddels wel gemerkt dat decanteren en nog een halve dag laten staan voordat geproefd kan worden, belangrijk is. Hoe lang kunnen we onze huwelijksdag nog op deze manier vieren? De wijn wordt bewaard in een echte kelder met redelijk constante temperatuur.

W.J. van Venrooij

U bent in een bijzonder mooi wijnjaar getrouwd, waarvan de wijnen uit de Bordeaux maar zeer langzaam op dronk komen. Toch zal de Giscours nu uitdrogingsverschijnselen vertonen. Ik kan me voorstellen dat u hem heeft gedecanteerd om de tannines wat los te maken, maar nu hij 32 jaar oud is, wordt hij van een halve dag openstaan niet echt beter — de wijn is daar zo langzamerhand te fragiel voor. Ik zou met de laatste flessen niet meer wachten, al kan ik me voorstellen dat u de 35 jaar ermee vol wilt maken. Als u dat doet, wees dan voorzichtig met luchttoevoer.

Ik verbaas mij steeds over de jonge leeftijd van de in winkels aangeboden wijnen. 1996 lijkt al oud te zijn, want de meeste wijnen zijn van 1997. Men vertelt dan over modernere vinificatie-methoden, maar ik blijf het allemaal te jong vinden. Heb ik daar gelijk in, of is er inderdaad de laatste jaren zoveel veranderd, dat dit normaal en verantwoord (niet ongezond door toevoegingen) is. Hieraan gekoppeld wil ik vragen of het normaal is dat in advertenties en brochures meestal geen jaartal van de wijn meer wordt vermeld.

Bert Mulder

Wijn wordt inderdaad steeds jonger aangeboden en dat heeft een aantal redenen. De consument heeft steeds meer behoefte aan snel drinkbare, jonge wijnen. Er zijn bijna geen woningen met kelders meer en opslaan is dus vaak onmogelijk. Ook de opslag voor de leverancier wordt kostbaar en met de snelle verkoop van jonge wijnen is hij eerder uit de kosten. De wijnproducenten spelen daarop in en kunnen — overigens zonder de door u veronderstelde toevoegingen — een wijn zó maken dat hij soepel en lekker drinkbaar is vanaf de eerste dag bij wijze van spreken. Hierbij gaat wel veel van het wijngenot verloren, in de eerste plaats de complexiteit van het jaren rijpen op fles. Gelukkig zijn er nog een aantal goede importeurs in Nederland die wijnen importeren die gemaakt zijn voor het opleggen en dat desnoods in hun eigen kelders doen voor de cliënt.

Over uw andere vraag kan ik kort zijn: een wijn zonder jaartal adverteren is voor de liefhebber uiterst storend en het hoort ook niet zo.


Verder naar Wijnspreekuur [2]

NRC Webpagina's
5 januari 1999

Archief:

Wijnspreekuur 23 april 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)