U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Ministerie van Algemene Zaken


Klacht bij hof over vervolging van Zorreguieta

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 24 MAART. De weigering van het openbaar ministerie om de aangifte tegen J. Zorreguieta in behandeling te nemen, moet worden getoetst bij het gerechtshof. De raadslieden van oud-ambassadeur M. Mourik, die de aangifte hadden gedaan, zullen een beklagprocedure bij het hof in Amsterdam starten. Dat zegt B. Böhler, één van de advocaten.

Het OM besloot gisteren om geen strafrechtelijke vervolging tegen de vader van de vriendin van kroonprins Willem-Alexander in te stellen. Mourik had daarom gevraagd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en foltering. Justitie stelt zich echter op het standpunt dat Nederland geen rechtsmacht heeft omdat de folteringswet pas in 1989 werd ingevoerd. De misdaden waarvan Zorreguieta beschuldigd wordt stammen van voor die tijd.

Böhler noemt beslissing van het OM "juridisch ver beneden peil". In de afwijzing wordt volgens haar ten onrechte niet ingegaan op het aspect van de misdaden tegen de menselijkheid. Zij vermoedt dat de beslissing "is ingegeven vanuit politieke motieven omdat deze zaak nu eenmaal van tafel moet."

De afwijzing van justitie kwam op een onverwacht moment. Enkele weken geleden had het OM een verwante volkenrechtelijke zaak ter toetsing voorgelegd aan de Hoge Raad. Dit hoogste rechtscollege zou zich moeten uitspreken over de vraag of Nederland rechtsmacht heeft in de vervolging van de Surinaamse oud-legerleider D. Bouterse. Het OM zag in eerste instantie ook van vervolging in deze zaak af. Na een beklagprocedure van nabestaanden moest justitie Bouterse, op last van het hof, alsnog vervolgen wegens foltering. Böhler zegt afgelopen week nog contact te hebben gehad met A. Maan, de officier van justitie die zowel de Bouterse- als de Zorreguieta-zaak behandelt: "Hij zei mij toen dat de beslissing over Zorreguieta pas zou vallen ná het oordeel van de Hoge Raad. En plotsklaps krijg ik van hoofdofficier De Wit te horen dat de affaire van tafel is. Dat is onbegrijpelijk." Officier van justitie Maan wilde geen verder commentaar geven.


Zie ook:

Dwaze vader (10 maart 2001)
Willem-Alexander verbaast ook de RVD (8 maart 2001)
Kamer steunt Koks berisping van kroonprins (8 maart 2001)
Grondwet bepaalt speelruimte (8 maart 2001)
Premier Kok roept prins tot de orde
Prins is voor open discussie (7 maart 2001)
Welke brief? Welke interviews? Welke schrijver? (7 maart 2001)
'Videla is wél geinterviewd' (7 maart 2001)
Brief Videla (7 maart 2001)
'Ook Jorge Zorreguieta was een couppleger' (2 maart 2001)

NRC Webpagina's
24 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad