U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

IBM-affaire is tekenend voor karikaturale claimcultuur
De fabrikant van ponskaartenmachines IBM zit in de beklaagdenbank. Uit een studie zou blijken dat de firma technologie leverde die het mogelijk maakte om van de holocaust een soepel draaiende moordmachine te maken. Maar het gaat niet aan een bedrijf aan de schandpaal te nagelen als zijn producten worden ingezet voor doelen waarvoor ze niet zijn gemaakt, laat staan bedoeld, meent Gerard Aalders.

Machtige morrende luisteraars
Een meerderheid in de Kamer dwarsboomt de veiling van FM-frequenties voor commerciële omroepen. Een spoeddebat moet volgende week uitkomst bieden. Intussen is het feest in de ether.

'KPN pest partijen weg bij internet'
Het telecombedrijf KPN heeft zijn concurrenten de afgelopen jaren met pesterijen buiten de markt voor snel internet weten te houden. Daardoor heeft de ex-monopolist een dominante marktpositie gekregen.

Een pesterige ex-monopolist
KPN moet het telefoonnet openstellen voor nieuwe telecombedrijven. Maar de ex-monopolist maakt het de concurrenten knap lastig. De waslijst van vertragingstactieken die KPN - die het net beheert- de afgelopen twee jaar heeft gehanteerd is eindeloos.

World Online lijdt bijna 1 miljard verlies
World Online heeft vorig jaar een verlies van ruim 400 miljoen euro (ruim 880 miljoen gulden) geboekt op een omzet van 220 miljoen euro. Dat heeft het Italiaanse Tiscali, de nieuwe eigenaar van de internetaanbieder, gisteren bekend gemaakt.

Duivel kan niet normaal lopen
Hellboy is een superheld. Een grote sterke, vuurrode man, die een halve duivel is. Voor losse pagina's uit eerste drukken van de stripboeken waarin hij de hoofdrol speelt, worden op de veilingsite eBay honderden guldens geboden. Duizenden internetgebruikers vinden Hellboy zo belangrijk dat ze een website aan hem hebben gewijd. Daarom verdient Hellboy, het geesteskind van de Amerikaanse striptekenaar Mike Mignola, het niet om in het spel Hellboy, Asylum Seekers een houten klaas te zijn.

Ecclestone tegen Kirch
Bernie Ecclestone, eigenaar van de commerciële rechten op Formule- 1-races, verzet zich tegen de reddingsactie van EM-TV door de Beierse televisiegigant Kirch. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt vandaag. De 74-jarige Leo Kirch zou 1,2 miljard mark over hebben voor een belang van 16,74 procent in het noodlijdende EM.TV, dat vorig jaar de helft van Ecclestone's bedrijf SLEC kocht.

Internet via stopcontact
De Spaanse elektriciteitsproducent Iberdrola wil zijn klanten via het stopcontact toegang tot het internet geven. Dat geeft volgens het bedrijf een snelheid van 2 megabit per seconde, dat is 36 maal sneller dan een standaard analoog modem van 56 kilobit per seconde.

Directeur Yahoo Europe stapt op
Fabiola Arredondo, directeur van de Europese divisie van internetbedrijf Yahoo, stapt op. Het gaat om de derde keer in korte tijd dat een Amerikaanse topmanager een Europees internetbedrijf verlaat. Volgens Yahoo Europe, eigendom van het Amerikaanse moederbedrijf Yahoo, gaat zij weg om eigen bedrijf op te zetten. De afgelopen paar weken stapte bestuursvoorzitter Bob Davis al op bij Terra Lycos en John Kinsella bij Tiscali. (AP)


Net als humor was ook kunst één van de manieren waarop gevangenen in concentratiekamp Auschwitz zich staande probeerden te houden. Last Expression: Art from Auschwitz is een tentoonstelling van het museum van Northwestern University in de VS. De bijbehorende site geeft een compleet maar ingetogen overzicht van de kunst en de makers. In essays en interviews wordt de kunst van een toelichting voorzien.
(lastexpression.northwestern.edu)

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad