U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Beoordeling van publieke omroep jaren vervroegd
Staatssecretaris Van der Ploeg (OC&W) heeft gisteren een vervroegde evaluatie van het functioneren van de publieke omroep onder de nieuwe Mediawet aangekondigd.

Chinese tv vertoont beelden zelfverbranding Falun Gong
De Chinese autoriteiten hebben de beelden vrijgegeven van de zelfverbranding van enkele mensen, vorige week op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, waarschijnlijk uit protest tegen het verbod op de geloofsbeweging Falun Gong.

Onverbloemde slogans prikkelen Vlamingen
Een nieuwe voorlichtings-campagne wil jongeren in Vlaanderen niet alleen aanzetten tot veiliger seks, maar ook tot nadenken en praten erover.

Nina Brink terug in de schijnwerpers
Ze keren terug in de schijnwerpers, de hoofdrolspelers in het drama World Online: oprichter Nina Brink, topman James Kinsella, bestuurder Wilco Jiskoot (ABN Amro) en financieel bestuurder Ruud Huisman. Alle vier staan ze op een lijstje van twintig getuigen die de Utrechtse advocaat Imhof wil horen in een zaak die hij heeft aangespannen namens bekende Nederlanders die hebben meegedaan aan het zogenoemde friends and family-programma van World Online.

Ontslagen bij pionier Amazon
Amazon.com ontslaat 1.300 werknemers, ongeveer 15 procent van zijn totale personeelsbestand. De webwinkel verwacht dat de groei van de omzet dit jaar zal teruglopen.

Telegraaf mag toch tv-gegevens nemen
Dagblad De Telegraaf mag toch de programmagegevens van de NOS gebruiken voor de wekelijkse bijlage TV Week. Het gerechtshof in Den Haag vernietigde gisteren in hoger beroep van een kort geding een eerder vonnis dat dateert van januari 1999. Daarin werd bepaald dat het dagblad de programmagegevens niet langer in de bijlage mocht afdrukken op grond van "geschriftenbescherming" zoals is vastgelegd in de mediawet.

Letsbuyit ontslaat tweehonderd man
De in surseance verkerende internetwinkel Letsbuyit.com zal tweederde van zijn personeel ontslaan en zijn activiteiten in een aantal landen staken. Van de 350 banen moeten er ongeveer 200 verdwijnen.

Bevreesd voor nieuwe vloten
De snelle ontwikkeling die het surfen per satelliet ineens doormaakt komt niet door speciale satellieten en satellietvloten - zoals AstroLink, SpaceWay, Teledesic en SkyBridge. Die moeten namelijk nog gelanceerd worden en grotendeels zelfs nog gebouwd.

NOM en Frieslandbank samen in ICT
De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en de Friesland Bank hebben een nieuwe participatiemaatschappij opgericht: Newion Investments. Newion wil vooral investeren in Nederlandse en Europese ICT-ondernemingen voor de zakelijke markt. De NOM had al zestien ICT- ondernemingen in zijn portefeuille, die nu opgaat in Newion. Als grootaandeelhouder hoopt de Friesland Bank te kunnen inspelen op de behoefte aan kapitaal bij ICT-bedrijven. Friesland Bank Investments heeft inmiddels 380 miljoen gulden geïnvesteerd in 58 bedrijven en wil zijn portefeuille uitbreiden. De NOM investeerde 181 miljoen gulden risicodragend kapitaal in 131 ondernemingen. (Karin de Mik, Leeuwarden)

Wegener koopt huis-aan-huiskranten
Wegener, de grootste Nederlandse uitgever van regionale kranten, heeft vijf huis-aan-huiskranten in Gelderland en Overijssel overgenomen van Hoekstra uitgeverij. De vijf kranten (De Band, Het Klaverblad, Streekjournaal, De Dorpenroute en Rijssens Nieuwsblad) hebben een oplage van 115.000. Er werken 27 mensen. (Redactie Economie)

Wolters Kluwer rondt overname af
De Nederlandse uitgever Wolters Kluwer heeft de overname van het Amerikaanse internetbedrijf Loislaw vrijwel afgerond. Beleggers hebben 94 procent van de aandelen aangemeld voor het bod dat deze week afliep, zo maakte Wolters vanochtend bekend. De overnamesom bedraagt 95 miljoen dollar, ongeveer 225 miljoen gulden. Loislaw levert via internet juridisch materiaal aan middelgrote advocatenkantoren en juridische afdelingen van bedrijven. Het haalde afgelopen jaar een omzet van 33 miljoen gulden. (Redactie Economie)

Tegenslag UMTS-procedure Frankrijk
De regering van Frankrijk heeft gisteren een nieuwe tegenslag opgelopen in de procedure voor het verstrekken van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS). Het bedrijf Bouygues Telecom maakte bekend niet mee te doen omdat de kosten te hoog zijn. Daardoor zijn er nog maar twee kandidaten voor vier licenties. Vorig week woensdag besloot het consortium ST3G, eigendom van Suez Lyonnaise des Eaux en het Spaanse Telefónica, geen bod uit te brengen. SFR/Cegetel is tot nu toe de enige die zich formeel heeft aangemeld. France Telecom volgt vrijwel zeker vandaag, de laatste dag waarop kandidaten zich kunnen inschrijven. Nu er maar twee kandidaten overblijven, loopt de staatskas 9,9 miljard euro (21,8 miljard gulden) mis. In Frankrijk wordt niet, zoals in de meeste andere landen, een veiling gehouden, maar worden de bedrijven 'gekeurd' door de overheid. Er zijn vier vergunningen te verdelen die per stuk 4,95 miljard euro kosten. (AFP, ANP)

Franse TF1 volledig eigenaar Eurosport
De Franse tv-zender TF1 is volledig eigenaar geworden van de sportzender Eurosport. TF1 had al 50,1 procent van de aandelen en heeft de rest voor 345 miljoen euro (760 miljoen gulden) gekocht van de betaalzender Canal+, dochter van het mediaconcern Vivendi Universal, en van Havas Images. Eurosport zendt uit in 52 landen en in 17 talen. Via kabel of satelliet kunnen de uitzendingen door 92 miljoen huishoudens worden bekeken. Canal+ heeft zijn belang verkocht omdat het zelf een Europese sportzender wil beginnen. (AFP)

Telia legt zich neer bij UMTS-besluit
Het Zweedse telecomconcern Telia legt zich neer bij het besluit van de overheid de onderneming geen UMTS-vergunning voor mobiele telefonie toe te kennen. Telia vocht de toewijzing van UMTS-licenties aan bij de rechtbank in Stockholm, maar vond daar geen gehoor. Intussen heeft Telia wel een samenwerkingsovereenkomst gesloten met rivaal NetCom voor de bouw van een UMTS-netwerk in Zweden. NetCom bemachtigde wel een licentie. De bedrijven benadrukken dat ze elkaars rivalen blijven, ondanks de gezamenlijke infrastructuur. (ANP)

Dreamcast zet Sega op groot verlies
Sega heeft vandaag bevestigd dat het eind maart stopt met de productie van de spelcomputer Dreamcast. De mislukking van Dreamcast heeft het Japanse concern genoopt de verwachtingen van zijn resultaten over het eind maart aflopende boekjaar 2000/20001 scherp te verlagen. Sega verwacht een verlies van netto 58,3 miljard yen (1,2 miljard gulden) in plaats van een verlies van 23,6 miljard yen. De omzetverwachting is verlaagd van 320 naar 260 miljard yen. (AP, AFP)


Jongensboeken gingen vroeger niet zelden over het jaar 2000. Stoere helden beleefden spannende avonturen op de maan, in raketten of elders in het zonnestelsel. Ze vochten tegen robotten en buitenaardse wezens. Inmiddels is de maan al tig keer bezocht en is het 2001. Reden om terug te blikken, zo blijkt uit de vele sites over 'space art in children's books'. De tekeningen zijn, zo blijkt uit de titel, tot kunst verheven. (sun3.lib.uci.edu/~jsisson/john.htm)

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad