U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Chinese tv vertoont beelden zelfverbranding Falun Gong

Door onze correspondent
PEKING, 31 JAN. De Chinese autoriteiten hebben de beelden vrijgegeven van de zelfverbranding van enkele mensen, vorige week op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, waarschijnlijk uit protest tegen het verbod op de geloofsbeweging Falun Gong. De huiveringwekkende beelden van een man in vlammen, zittend in de lotushouding, en de behandeling van een gedeeltelijk verbrand twaalfjarig meisje, zijn bedoeld om China's harde aanpak van de verboden beweging opnieuw te rechtvaardigen. Volgens de Chinese media, die de berichten over de zelfverbranding een week lang uit het nieuws moesten houden, bewijst het voorval weer eens hoe "kwaadaardig" de Falun Gong is. Peking, die de beweging anderhalf jaar geleden verbood, heeft Falun Gong bestempeld als een gevaarlijke sekte. Volgens de regering heeft de beweging onder leiding van Li Hongzhi ten minste 1.600 volgelingen de dood ingejaagd.

De Chinese staatstelevisie toonde gisteren de beelden van vier vrouwen en een man, zittend op het Plein, met verbrande en zwartgeblakerde lichamen en kleren, nadat de politie de vlammen met brandblussers had gedoofd. Volgens een verslaggever had zelfs het vuur de man er niet van weerhouden leuzen te roepen uit naam van Li Hongzhi. Een van de vijf actievoerders, een 36-jarige vrouw, zou ter plekke zijn overleden. Haar dochter van twaalf raakte evenals de overige drie mensen zwaar gewond. Op de beelden is een gesprek te zien tussen een arts en het meisje. "Wist je niet dat jezelf in brand steken pijn doet", vraagt de arts aan het meisje. Zij antwoordt ontkennend. "Tante, ik dacht dat de weg naar het Heilig Koninkrijk van goud was", zegt ze vervolgens tegen een journalist.

Een woordvoerder van de naar de VS uitgeweken leider Li Hongzhi heeft vorige week het verband tussen de zelfverbranding en de geloofsbeweging ontkend. Volgens hem gaan moord en zelfdoding in tegen de lessen van Falun Gong. De beweging, met miljoenen volgelingen, baseert zich op geconcentreerde bewegingsoefeningen en lessen in het boeddhisme, het taoïsme en de deels onorthodoxe en intolerante theorieën van Li.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad