U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Lagere groei van omzet

Ontslagen bij pionier Amazon

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 31 JAN. Amazon.com ontslaat 1.300 werknemers, ongeveer 15 procent van zijn totale personeelsbestand. De webwinkel verwacht dat de groei van de omzet dit jaar zal teruglopen.

Het is voor het eerst dat Amazon op deze schaal werknemers ontslaat. Precies een jaar geleden voerde de webwinkel een relatief bescheiden reorganisatie door waarbij 150 arbeidsplaatsen verloren gingen. Volgens financieel bestuurslid Warren Jenson zijn de maatregelen nodig om Amazon sneller winstgevend te maken. Amazon wil in het vierde kwartaal van dit jaar winst maken. Het positieve resultaat zal gelden volgens een definitie die Amazon zelf heeft opgesteld: het resultaat zonder de in de Verenigde Staten verplichte aftrek van de kosten voor personeelsopties en een deel van de kosten voor overnames.

Amazon verbaasde gisteren de financiële markten door zijn omzetgroei naar beneden bij te stellen. Het zal in 2001 aanzienlijk minder omzet realiseren dan eerder werd aangenomen. Het bedrijf verwacht een groei met 30 tot 40 procent tot 3,3 3,6 miljard dollar. Eerder werd uitgegaan van 4 miljard dollar. Amazon.com schrijft de vertraagde groei toe aan de verzwakte economie. Financieel topman Warren Jensen sprak gisteren van een "gepast conservatieve schatting".

Amazon is groot geworden door als eerste boeken te verkopen op het web. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf ook muziek, video's, elektronica, gereedschap en hebben zich ook allerlei kleinere winkels aangesloten bij de website.

Het verlies van Amazon.com in het vierde kwartaal bedroeg 545 miljoen dollar (1,3 miljard gulden) in vergelijking met 323 miljoen dolllar in het vierde kwartaal van 1999. De omzet steeg van 676 naar 972 miljoen dollar (2,3 miljard gulden), een groei van 44 procent. Het bedrijf zal om kosten te besparen een distributiecentrum in Georgia sluiten en een klantenserviceafdeling in Seattle. Dat zijn bij elkaar al achthonderd banen. De overige ontslagen worden verspreid over alle afdelingen van het bedrijf.

Sommige werknemers beweerden gisteren dat Amazon.com de divisie in Georgia wil sluiten omdat werknemers daar bezig zijn zich aan te sluiten bij een vakbond. Het bedrijf ontkent dat en noemt de ontslagen absoluut noodzakelijk. Werknemers krijgen bij ontslag twaalf weken salaris mee en krijgen een bonus als ze tot de laatste dag blijven werken.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad