U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Beoordeling van publieke omroep jaren vervroegd

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 31 JAN. Staatssecretaris Van der Ploeg (OC&W) heeft gisteren een vervroegde evaluatie van het functioneren van de publieke omroep onder de nieuwe Mediawet aangekondigd. Naar aanleiding van mondelinge vragen van het Tweede-Kamerlid Bakker (D66) zegde Van der Ploeg toe de Raad voor Cultuur reeds aan het eind van dit seizoen om een advies te vragen. Aanvankelijk was die stap voor over vijf jaar voorzien. Ook de Raad van Toezicht van de NOS en het Commissariaat voor de Media zullen bij de evaluatie worden betrokken, aldus de staatssecretaris. Het Commissariaat zal ook worden gevraagd na te gaan in hoeverre de AVRO en eventueel andere publieke omroepen te weinig 'transparantie' betrachten ten aanzien van het gescheiden gebruik van omroep- en verenigingsgelden.

Bakker had zijn vragen gesteld naar aanleiding van commotie rond het TROS-programma De TV-kapper, waarvan de programmacoördinator van Nederland 2 inmiddels heeft besloten dat het wegens teleurstellende kijkcijfers naar de middag wordt verplaatst. Volgens de D66'er is de publieke omroep in het eerste jaar van zijn functioneren onder de nieuwe Mediawet te veel op de kijkcijfers gericht is, en te weinig op kwaliteit.

Van der Ploeg liet zich over deze indruk niet direct uit, maar hij liet merken niet ongevoelig te zijn voor kritiek op het functioneren van de publieke omroep, en op de mogelijkheid van veronachtzaming van kwaliteitscriteria. Het is echter niet aan de politiek, aldus de staatssecretaris, om uitspraken te doen over de inhoud van programma's. Bakkers suggestie dat de publieke televisie beter terug zou kunnen gaan naar twee netten, wees Van der Ploeg van de hand, omdat in de huidige omroepwet de concessie voor de omroepen voor tien jaar is vastgelegd.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad