U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Edelhoogachtbare website zorgt voor opschudding
Alsof de verhouding tussen de Constitutionele Raad - hoeder en toetser van alle wetten in Frankrijk - en de Assemblée Nationale al niet moeizaam genoeg is, heeft een 'hoge functionaris' er geen been in gezien nog eens extra olie op het vuur te gooien.

Miramax biedt film op internet
Filmstudio Miramax experimenteert met de 'verhuur' van een volledige film via internet. Vanaf maandag is de film Guinevere (regie Audrey Wells, met Stephen Rea en Sarah Polley) als digitaal bestand beschikbaar op drie websites. Snelle internetters kunnen het bestand van 500 megabyte voor 3,49 dollar in ongeveer een half uur downloaden. Daarna is het bestand 24 uur lang bruikbaar.

Tijdschrift Avenue komt weer terug
De laatste aflevering van het eens befaamde tijdschrift Avenue bestond uit een treurige doos vol losse velletjes. Maar dat tragische afscheid in 1996 krijgt binnenkort een vervolg in een nieuwe jas, want VNU Tijdschriften gaat Avenue opnieuw op de markt brengen. In september of oktober verschijnt het eerste nummer van het blad dat lange tijd gold als de 'glossy-aller-glossy's'.

UMTS: weer een afwijzing voor Versatel
Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren voor de tweede maal een bezwaarschrift van het Amsterdamse telecombedrijf Versatel afgewezen. Versatel maakte in april vorig jaar bezwaar tegen de manier waarop vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) zouden worden geveild.

Radio Nationaal in de uitverkoop
Te koop, tegen elk aannemelijk bod: Radio Nationaal. Radiostation met landelijke FM-dekking via de kabel, twee AM-etherfrequenties en een vaste schare luisteraars die houden van het Nederlandse lied.

SBS en Veronica exploiteren samen Fox 8
De omroepen SBS en Veronica zijn overeengekomen samen een tv-kanaal te exploiteren. SBS kocht recent het kanaal Fox 8 waarop Veronica vanaf 1 september gaat uitzenden. Vanaf april probeert SBS het kanaal nieuw leven in te blazen door overdag het geliefde programma Fox Kids uit te zenden. De twee omroepen gaan, in een joint venture, ook op andere gebieden hun krachten bundelen, zoals radio, internet en omroepgids.

Anelka slaags met Franse journalist
Een journalist van de Franse sportkrant L'Equipe heeft bij de politie in Parijs een klacht ingediend tegen voetballer Nicolas Anelka van Paris St. Germain. De reporter kreeg van de aanvaller een klap in zijn gezicht. PSG-voorzitter Perpere heeft trainer Fernandez om opheldering gevraagd. Anelka was bij zijn vorige club Real Madrid regelmatig middelpunt van incidenten. (Reuters)

Uitstel voor Letsbuyit
Internetwinkel Letsbuyit is nog niet failliet. De rechter in Amsterdam heeft het verzoek van de bewindvoerders aangehouden en geeft het bedrijf tot woensdag de tijd om een bankgarantie van 9 miljoen gulden te krijgen. De financiële positie van Letsbuyit, dat de orders van consumenten bundelt om kortingen te verkrijgen bij fabrikanten, is nog steeds onduidelijk. De boekhouding is zo chaotisch dat de bewindvoerders niet weten hoeveel schulden en bezittingen het bedrijf heeft.

VNU verwerft EMIS
VNU heeft het Amerikaanse Entertainment Marketing Information Services (EMIS) volledig in handen gekregen door haar belang van 60 naar 100 procent te vergroten. EMIS, een bedrijf met 100 miljoen dollar omzet, verzamelt verkoopinformatie van muziek-, video- en boekwinkels en levert die aan de amusements- en uitgeefsector.

Groei pc-markt in 2000 bijna gehalveerd
Wereldwijd werden in 2000 134,8 miljoen personal computers verkocht, een groei van 14,5 procent. Dat is veel minder dan in 1999, toen de stijging 23,5 procent bedroeg. Dit blijkt uit een onderzoek van Gartner Dataquest, een onderzoeksbureau in het Amerikaanse Stanford. Vooral het vierde kwartaal liet een duidelijke groeivertraging zien (10 procent). Oorzaak waren een lagere economische groei en verzadiging van de pc- markt. Deze werden echter enigszins gecompenseerd door een grotere vraag in Azië en Latijns Amerika. Alleen Dell en Hewlett Packard vergrootten hun marktaandeel, omdat zij tijdig reageerden op de afnemende groei door middel van scherpere prijsstellingen, aldus het rapport. Dell, marktleider in de Verenigde Staten, zag de verkopen stijgen met 27 procent en komt hiermee nog dichter bij wereldmarktleider Compaq, die over 2000 een omzetgroei realiseerde van slechts 8 procent. (AP)

Unilever-directeur naar Vecai
De 41-jarige drs. R.F. van Esch, tot voor kort directeur Europese Zaken bij het levensmiddelenconcern Unilever, wordt per 1 februari algemeen directeur van de Vecai, de brancheorganisatie van tv-kabelbedrijven. Hij volgt er A. Maes op, die op dezelfde datum directeur wordt van Kennisnet. (ANP)

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad