U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

UMTS: weer een afwijzing voor Versatel

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 20 JAN. Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren voor de tweede maal een bezwaarschrift van het Amsterdamse telecombedrijf Versatel afgewezen. Versatel maakte in april vorig jaar bezwaar tegen de manier waarop vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) zouden worden geveild.

De Vries wees het bezwaar aanvankelijk af, maar werd in oktober vorig jaar door de rechter gedwongen om de afwijzing inhoudelijk te motiveren. Dat was na afloop van de UMTS-veiling, die in juli werd gehouden en de Nederlandse overheid 6 miljoen gulden opleverde. Gisteren gaf De Vries een 35 pagina's tellende toelichting op haar eerdere besluit vrij. De staatssecretaris blijft van mening dat ze juist heeft gehandeld.

Versatel overweegt nu naar de rechter te stappen, aldus Marc van der Heijden, mede-oprichter en bestuurder van Versatel. "De rechter kijkt over het algemeen iets objectiever naar dit soort zaken dan de overheid zelf", aldus Van der Heijden. De beslissing van De Vries is "niet onverwacht". Van der Heijden vindt het wel opmerkelijk dat De Vries opnieuw onderzoek heeft laten verrichten naar de veilingopzet door een Londens onderzoeksbureau. "Dat had natuurlijk vóór de veiling moeten gebeuren", aldus de bestuurder.

Versatel maakte onder meer bezwaar tegen het aantal UMTS-vergunningen werd geveild: vijf. Veilingdeskundigen zijn het erover eens dat het veilen van vijf vergunningen in een markt met vijf bestaande partijen, zoals in Nederland het geval was, de toetreding van nieuwkomers bemoeilijkt. De kansen van Versatel, dat niet actief is op de markt voor mobiele telefonie, werden al voor de veiling laag ingeschat door experts.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad