U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Einde cd-octrooi kost Philips ruim 100 miljoen
Cruciale octrooien van uitvinder Philips op de compactdisc lopen komende zomer af in bijna heel Azië en Europa. Dat kost het elektronicaconcern jaarlijks honderd tot tweehonderd miljoen gulden aan winst. Vorig jaar bedroeg de nettowinst bijna 4 miljard gulden.

Opmerkelijk ledenverlies voor EO
De Evangelische Omroep (EO) heeft vorig jaar ruim 5.000 leden verloren. De EO sloot het jaar af met 597.500 leden, 5379 minder dan het jaar daarvoor. Voornamelijk twintig-gulden-leden haakten af, 5809 mensen zegden hun lidmaatschap op toen de contributie omhoog ging van 15 naar 20 gulden.

Directie Letsbuyit stapt op
Het management van het internetbedrijf Letsbuyit.com is opgestapt. Oprichter John Palmer, lid van de raad van commissarissen van de noodlijdende onderneming, neemt voorlopig de taken waar.

CA: software per abonnement
Computer Associates, het derde softwarebedrijf ter wereld, schakelt over van levering als pakket naar een abonnement voor de gebruiker. De reacties zijn gemengd.

BT verkoopt en least kantoren
British Telecom (BT) verkoopt het merendeel van zijn vastgoedbezittingen om zo zijn schuldenlast te verlichten. Volgens het Britse telecombedrijf gaat het om de grootste verkoop in zijn soort in de Britse geschiedenis.

Marcel en Mieke
Het Volkskrant-magazine van afgelopen zaterdag bevatte een debat over vergroving, allochtonen, zorg en paars met het 'Volkskrant- columnistenkorps', onder leiding van Jan Tromp, onder wiens redactionele leiding het magazine wekelijks verschijnt, en opgetekend door Caspar Janssen, lid van de magazine-redactie. Intiemer kan het niet. Overbodiger ook niet, maar dat terzijde. De overvloedigheid laat HP/De Tijd echter niet onbesproken.

TV-station bezet
Twee gewapende mannen zijn vanmorgen bij de Portugese staats-tv RTP binnengedrongen. Zij maken volgens de politie bezwaar tegen de uitzending van een bepaald programma en dreigen met een bomaanslag als deze doorgaat. (Reuters)

Onderzoek Hauspie
Het parket van Ieper heeft een onderzoeksrechter gevraagd mogelijke witwaspraktijken te onderzoeken van Pol Hauspie, een van de oprichters van het noodlijdende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H). Het onderzoek strekt zich ook uit tot Hauspie's echtgenote en mogelijke andere personen. Het parket blokkeerde in verband met een eigen onderzoek naar witwasserij al eerder 30 miljoen frank (1,7 miljoen gulden) op een rekening van Hauspie. Intussen heeft de Ieperse handelsrechter gisteren een aanvraag van L&H tot surseance in behandeling genomen. Volgens een woordvoerder volgt morgen een besluit.

IHT en Asahi maken krant
Het Japanse dagblad Asahi Shimbun en de Amerikaanse krant International Herald Tribune gaan samen een Engelstalige editie publiceren in Japan. Dat heeft de Asahi vandaag bekendgemaakt. De nieuwe krant, IHT/Asahi, begint op 2 april en neemt de plaats in van de Asahi Evening News, de huidige Engelstalige editie van de Japanse krant.

KPNQwest in zee met Dell
KPNQwest gaat voor computerfabrikant Dell aan de slag. Met de Amerikaanse computerfabrikant is een overeenkomst gesloten voor de levering van technologie ter ondersteuning van datanetwerken van Dell in Europa, Midden-Oosten en Afrika.

Tiscali verlengt termijn
Tiscali geeft aandeelhouders van World Online die hun stukken nog niet hebben aangemeld langer de tijd om dit alsnog te doen. De Italiaanse internetaanbieder maakte vandaag bekend de aanmeldingsperiode te verlengen tot vrijdag 26 januari 15.00 uur. Tiscali deed op 7 december zijn bod op World Online gestand. De Italianen hadden toen 96,1 van het uitstaande aandelenkapitaal aangemeld gekregen.

Miljardenclaim tegen Microsoft
Zeven huidige en oud-werknemers van Microsoft hebben gisteren bij de softwarefabrikant een claim van 5 miljard dollar (11,6 miljard gulden) neergelegd omdat zij zouden zijn gediscrimineerd. De advocaten van de werknemers beschuldigen 's werelds grootste softwarefabrikant van "een plantagementaliteit". Zij zouden te maken hebben met een "vijandige werkomgeving, waarin donkere werknemers worden gediscrimineerd bij beoordelingen, promoties en compensaties". Een woordvoerder van Microsoft ontkende de aantijging van discriminatiepraktijken. Volgens de advocaten is 2,6 procent van de 21.429 werknemers en 1,6 procent van de 5.155 managers zwart. (Reuters)

eToys stopt activiteiten in Europa
De Amerikaanse internetspeelgoedwinkel eToys stopt zijn activiteiten in Europa om kosten te besparen. Daarbij verdwijnen 74 banen. "De huidige marktomstandigheden laten ons geen andere keus", verklaarde topman Ruben Rodriguez gisteren. Deze maand trekt het bedrijf de stekker in Groot-Brittannië eruit, waar het een van de grootste speelgoedverkopers via internet was. Elders in Europa gebeurt dat later. In december liet eToys weten dat de omzet tegenviel en dat het de mogelijkheden zal bekijken voor een fusie of een reorganisatie. Het bedrijf zei toen dat het nog tot maart financieel vooruit kon. (Reuters)

Minder groei Amerikaanse IT-uitgaven
IT-bedrijven in de Verenigde Staten gaan moeilijke tijden tegemoet. Volgens een onderzoek van zakenbank Merrill Lynch citeerde zijn de Amerikaanse ondernemingen van plan om hun uitgaven aan informatietechnologie minder te laten groeien dan vorig jaar. De verwachte groei bedraagt 5 procent tegen 11 procent in 2000. Bedrijven in de VS blijven daarmee achter bij Europese ondernemingen. Europese managers die zich bezighouden met IT-uitgaven zijn van plan om in 2001 dertien procent meer uit te geven dan het jaar ervoor, niet veel minder dan de 14 procent in vorig jaar. Bij Amerikaanse bedrijven kan de IT- begroting nog drastischer ingekrompen worden. Van de managers die zijn geraadpleegd, gaf bijna eenderde aan een vertraging van de economische groei niet te hebben ingecalculeerd. Voor bedrijven die actief zijn op het gebied van IT-dienstverlening is de klap het grootst. Uitgaven aan diensten zullen zo'n 8 procent groeien, veel minder dan de twee jaar ervoor toen er veel werk werd verricht in verband met het millennium. (Reuters)

Overdracht Fox 8 aan SBS vertraagd
De overdracht van de televisiezender Fox 8 aan SBS Broadcasting, de moedermaatschappij van SBS 6 en Net 5, is vertraagd met zeker zes weken. Aan de vertraging ligt een beoordelingsfout ten grondslag. Verkoper News Corp, het internationale mediaconcern van Rupert Murdoch, ging er ten onrechte van uit dat de transactie niet behoefde te worden gemeld bij de Europese Commissie. (ANP)


Sesamstraat beleeft vandaag zijn 25-jarig jubileum op de Nederlandse televisie. Zondag komt de NPS met een speciale uitzending. Op de NPS- site zijn fragmenten uit de beginjaren van het programma te bekijken. Een online brochure verhaalt over de geschiedenis en het productieproces van de kinderserie. Ook is het mogelijk virtueel te wandelen door de 'bekendste straat van Nederland'.
(www.omroep.nl/nps/tv/sesamstraat/)

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad