U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Marcel en Mieke

ANNA VISSER
Het Volkskrant-magazine van afgelopen zaterdag bevatte een debat over vergroving, allochtonen, zorg en paars met het 'Volkskrant-columnistenkorps', onder leiding van Jan Tromp, onder wiens redactionele leiding het magazine wekelijks verschijnt, en opgetekend door Caspar Janssen, lid van de magazine- redactie. Intiemer kan het niet.

Overbodiger ook niet, maar dat terzijde. De overvloedigheid laat HP/De Tijd echter niet onbesproken. De deelnemers zouden als beloning "een fraaie fles wijn en een licht doch geraffineerd buffet annex dinertje" ontvangen. Marcel van Dam wilde echter méér: "De commentator zou van deelname afzien indien hij niet 1500 gulden zou toucheren. Het dagblad ging overstag en voelde zich moreel verplicht ook de overige debaters te betalen", aldus HP/De Tijd. Van Dam zegt in het debat: "Ik vind dat de truttigheid, het kankeren op lullige dingetjes enorm toeneemt. We gaan weer terug naar de jaren vijftig." Als dat betekent dat eindelijk een einde komt aan het inhalige gedrag van mensen als Van Dam, kan dat moment niet snel genoeg komen.

Zoals voor menig Duitse worstliefhebber de overheid niet snel genoeg het sein 'Wurst frei' kan geven. Als gevolg van de BSE-crisis hebben worstmakers hun assortiment met kip- en kalkoenvlees uitgebreid. "Een prachtig product wordt kapotgemaakt door dat gerotzooi met diermeel", aldus een slager in HP/De Tijd. Hij geeft 'de politiek' de schuld van het BSE-debacle: Duitse politici staken "jarenlang de kop in het zand. (...) BSE hield vanzelf op bij de Duitse grens, zo wilde de regering de burgers doen geloven." Ook met de etikettering van het vlees blijkt flink gesjoemeld te zijn. Volgens het blad "wordt dat gezien als het zoveelste bewijs van de ernstige verloedering van de maatschappij." In plaats van verloedering kan ook 'hooliganisme' gelezen worden: "dat is een universeel verschijnsel geworden dat optreedt waar waarden en normen verdwenen zijn", zegt oud- hooliganreporter Paul van Gageldonk in VN. "Dan heb ik het over mensen die zich in het verkeer misdragen, die gesneden worden, de andere auto vervolgens klem rijden en erop los beuken." Hij heeft een aantal verklaringen voor het excessieve geweld van de huidige hooligans: "Anders dan de oude generatie, de dertigers en veertigers, hebben ze geen moraal meer, gebruiken ze allerlei drugs en lopen er psychopaten rond." Hun 'morele ankers' zijn, aldus Van Gageldonk, niet hun ouders, maar lieden als Willibrord Frequin, Menno Büch, Jerry Springer en Pieter Storms. Het blijft een interessante vraag waarom de generatie van eertijdse wereldverbeteraars te onzent zo ongelooflijk weinig tot stand heeft gebracht - helaas ging het Volkskrant-magazine debat daar niet over.

Menig columnist heeft zich het afgelopen jaar gebogen over de vraag naar het nut van opinieweekbladen. In VN geeft VNU-topmanager Theo Bouman, in een gesprek over het afstoten door VNU van alle tijdschriften, het antwoord: " Opinieweekbladen worden vanzelf geacht voorop te lopen", in tegenstelling tot publiekstijdschriften: die proberen "mensen ergens op te wijzen één seconde voordat ze het zelf ontdekken." Volgens hem wil het publiek "een tijdschrift dat wel heel dicht bij ze staat, maar dat ze iets voorzet waar ze nog nét niet opgekomen zijn." Het opinieweekblad VN doet dat echter ook: lezers die er nog nét niet opgekomen waren het nieuwste boek van Geerten Meijsing aan te schaffen, worden erop geattendeerd doordat de auteur groot op de cover van VN is gezet.

Groots zal ook de nieuwe, ongecensureerde, versie van de Vestdijk- biografie worden waarmee Hans Visser (die in 1984 zijn Vestdijk- biografie publiceerde) dit voorjaar voor het voetlicht treedt. Volgens De Groene Amsterdammer wordt ook uit de briefwisseling tussen Vestdijk en Gerard Reve geciteerd. Weduwe Mieke Vestdijk is niet in haar sas met de nieuwe uitgave. Het valt in haar te prijzen dat zij zich niet met geld laat lijmen.

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001




Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad